Sign In

Постигнут договор о повећању најниже плате у Републици Српској

Објављено:

​Економско-социјални савјет Републике Српске данас је постигао договор да најнижа плата у Републици Српској у наредној години буде 410 КМ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић захвалио је Унији удружења послодаваца и Савезу синдиката Републике Српске што је данас брзо и аргументовано постигнут компромис о најнижој плати за 2018. годину, која је повећана за 15 КМ.

"Ово је начин и метод како треба да радимо и да се усаглашавамо и да аргументима тражимо рјешења", рекао је министар Савановић.

Он је рекао да Влада Републике Српске путем контролних органа и Пореске управе треба да појача рад на сузбијању сиве економије и увођењу рада у легалне токове.

"Реални сектор треба више да ради, али Синдикат треба да има разумијевање и увид у то колико радник заиста може да заради", напоменуо је министар Савановић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић сматра да би повећање најниже плате у Републици Српској требало да доведе до повећања нивоа и осталих примања.

Шкребић је рекао да Унија тражи од Владе Републике Српске да се изврши контрола и спријечи исплата најниже плате и да се порези и доприноси плаћају на исплаћену плату.

"То би био највећи допринос буџету Републике Српске, правима радника и побољшању економске ситуације", истакао је Шкребић.

Он је изразио очекивање да ће бити испуњено обећање Владе Републике Српске да ће у току идуће и наредних година доћи до растерећења опорезивања рада, што ће довести до пораста просјечних плата у Републици Српској.

Шкребић је рекао да Унија удружења послодаваца Републике Српске није против закључивања општег колективног уговора и да радници у реалном сектору двије године нису осјетили недостатак тог уговора јер права која су имали раније имају и сада.

Он је навео да је у прошлости било доста проблема у реализацији Општег колективног уговора у Републици Српској, јер су радницима дата права која у пракси нису могла бити испоштована.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је данас постигнут компромис и подсјетила да је Синдикат тражио да висина најниже плате буде 50 одсто од просјечне плате у Српској, а да је договорено да то буде 49 одсто.

Она је позвала ресорног министра и Унију удружења послодаваца Републике Српске да са Савезом синдиката Републике Српске заједнички раде на доношењу општег колективног уговора.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.