Sign In

Потписан Протокол о сарадњи између Аутономне Покрајине Војводине и Републике Српске

Објављено:

​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Аутономне Покрајине Војводине Игор Мировић потписали су данас у Новом Саду Протокол о сарадњи између АП Војводине и Републике Српске.

Овом приликом предсједница Цвијановић је истакла да ће институционална веза Републике Српске и Војводине бити много већа него до сада.

Премијерка је додала да ће се заједно делегирати и реализовати значајни инфраструктурни пројекти, јер је жеља и Српске и Војводине, односно Србије да се на тај начин што више повезују.

"Знам какво је опредјељење са ове стране Дрине и да ће наша настојања бити усмјерена да овај протокол буде само основа за реализацију многих конкретних пројекта", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је навела да већ има много пројеката који су у фазама реализације.

"Ипак, сарадњу Војводине и Српске треба поставити стратешки, односно да кажемо шта су то области и мјеста гдје је потребно да се више повежемо, како привредно, тако и институционално", истакла је премијерка Цвијановић.

Предсједница Владе је поновила да ће институционалне везе Војводине и Српске послије потписивања Протокола бити јаче истакавши да постоје услови за још бољу сарадњу.

"Овдје у Војводини живи велики број људи који су поријеклом са простора Српске. То нам даје још једну додатну мотивацију да се везе Српске и Војводине ојачају", истакла је премијерка.

Она је нагласила да ће оно што је предвиђено Протоколом бити реализовано.

"Како бисмо ствари ставили на практичан терен ми ћемо инсистирати на повезивању Војводине и Српске модерном саобраћајницом. То ћемо заједнички делегирати и настојати да тиме правимо притисак да то дође међу приоритетне инфраструктурне саобраћајне пројекте", рекла је премијерка Цвијановић.

Она је додала да ово представља повезивање Српске са Србијом, али да она у овом случају циљано говори о Војводини с обзиром на њене потенцијале и људске ресурсе.

"Људи поријеклом из Српске саставни су дио живота Војводине, али ће истовремено и они и њихови насљедници и потомци увек имати везу са Српском", рекла је предсједница.

Она је навела да Протокол даје и велику шансу ресорним министарствима.

"Видим шансу да многа наша министарства заједно учествују у Војводини у одрађивању великог дијела посла на одређеним пројектима, било да је ријеч о европским или неким другим пројектима. Оно што ме посебно радује је упућеност нас са обје стране Дрине једних на друге", рекла је предсједница Цвијановић.

Премијерка је истакла да је посебно радује учешће ученика и студената Српске и Војводине у заједничким програмима.

"То ће још више приближити једне другима. Познато је да смо ми од раније инсистирали да сваки ученик и студент треба упознати сваки кутак Српске, али и сваки кутак Србије", рекла је предсједница Владе Српске.

Она је изразила задовољство што је и овогодишња манифестација "Дани Српске у Србији" протекла на најбољи могући начин, те изразила жељу да у Српској буде организована манифестација дани Србије.

Предсједник Владе АП Војводине, Игор Мировић је нагласио да ће овај протокол бити само основа за многе конкретне ствари које ће бити реализоване у будућем периоду.

Потписивању Протокола у име Владе Републике Српске присуствовала је и потпредсједник Владе Сребренка Голић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, министар просвјете и културе Дане Малешевић и министар науке и технологије Јасмин Комић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.