Sign In

Потписани Споразум о формирању заједничког предузећа између „ГАС-РЕС“ из Бањалуке и компаније „Гаспром СПГ Технологије“ из Санкт Петербурга и Писмо намјере

Објављено:

​​​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, те амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, присуствовали су потписивању Споразума о формирању заједничког предузећа између ГАС-РЕС" из Бањалуке и компаније „Гаспром СПГ Технологије" из Санкт Петербурга и Писма намјере.

У име „ГАС-РЕС", Споразум и Писмо намјере потписао је вршилац дужности директора Слободан Пухалац, а у име „Гаспром СПГ Технологије", предсједник Управног одбора Алексеј Константинович Кахидзе.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да се овим потписивањем улази у један важан посао, а то значи да се оснивањем новог привредног субјекта на тржишту Српске, али и цијеле регије, прави први велики корак у развоју домаћег гасног тржишта у оквиру гасног сектора у складу са усвојеном стратегијом развоја енергетике Српске.

"У питању је предузеће инвестиционо-комерцијалног карактера које ће дати снажан допринос економским циљевима. Ако имате партнера који долази из Гаспромове породице, то гарантује и успјешност посла, те да имате неког ко предњачи у том послу", навела је предсједница Цвијановић.

Она је додала да је ово била и прилика да се руским партнером креирају и наредни кораци који ће помоћи Српској да се боље позиционира у области гаса.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да овај догађај представља доказ успјешне сарадње са компанијама из Руске Федерације, али и са самом Русијом у цјелини.

"Ово је и доказ високог повјерења, јер је ово прва фабрика те врсте која ће се градити у Зворнику и обезбиједиће додатну енергетску сигурност не само грађанима Српске, њеној индустрији и јавним установама, него и за читав регион. Вјерујемо да примјена нових технологија омогућава приближавање јефтинијој енергетској компоненти", нагласио је предсједник Додик.

Он је објаснио да ће у том заједничком предузећу мањи дио власништва имати "Гас-Рес", а да се све одвија у оквиру "Гаспромове" компаније која обезбјеђује финансијског партнера и технологију.

Додао је да ће се фабрика градити у Зворнику, јер је тамо гасовод и да ће гас који долази из Русије бити кориштен као основна сировина за ту фабрику, а да ће укупна улагања износити 70 милиона евра, као и да ће се у њој запослити десетине радника.

"Ово је пилот-пројекат и колико смо ми спознали, ријеч је о енергији која ће бити неколико пута јефтинија него што су то сада познати облици енергије и за гријање и за топлане и за електричну енергију. Сада у том погледу треба развити и одређене системе и то почињемо већ у јануару када се формира заједничко предузеће", истакао је предсједник Додик.

Он је додао да ће сједиште тог новог предузећа бити у Бањалуци, као и да сада треба кренути са опративним радњама као што су избор локације за фабрику у Зворнику, те да ту већ постоји урађен пројекат и обезбијеђена финансијска средства за његову реализацију.

"Вјерујем да ћемо се у најкраћем року моћи похвалити динамиком изградње. Синоћ смо са руском делегацијом разговарали о томе да се одређне компоненте које се на истој технологији производе у Русији достављају и у Српску како би се корисници и грађани упознали са могућностима тих технологија", рекао је предсједник Додик.

Вршилац дужности директора бањалучког предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац рекао је да потписивање споразума представља улаз у нове гасне технологије, те у нове односе са већ започетим ранијими споразумима са руском компанијом "Гаспром".

Пухалац је рекао да ово представља прилику да се на бази распложивих ресурса и расположивог дотока гаса омогући развој технологије усмјерене ка новим гасним инфраструктурама, развоју гасних когенерација и употреби "утјешњеног" природног гаса у моторним возилима.

Додао је да је то један захтјеван корак на који ће се, заједно са руским партнером, припремити и чинити све оно неопходно да се испоштују процедуре од оснивања заједничког предузећа, његове регистрације, израде студије изводљивости и саме реализције.

"Мислим да је ово за нас значајан корак који ће остварити повољне резултате и за нашег партнера, а свакако и за Републику Српску и свима онима који желе да се придруже овом пројекту остају отворена врата", рекао је Пухалац.

Предсједник Управног одбора руског предузећа "Гаспром СПГ Технологије" Алексеј Константинович Кахидзе навео је да се њихова технологија течног гаса активно развија широм свијета и да је прије свега то еколошка технологија, која се може кристити свугдје гдје "нема доста електричне енергије, гријања и тако даље".

"Надам се да ће наша заједничка сарадња бити доста брза и успјешна у наредном периоду и да ће вам наша технологија помоћи у рјешавању проблема недостатка електричне енергије, гријања и надам се да ће доћи до кориштења наших технологија у превозу грађана аутобусима", навео је Кахидзе.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да данашње потписивање представља дио активности у реализацији Стратегије развоја енергетике Српске до 2030. године, која укључује и развој гасног сектора и изградњу нове инфраструктуре, нових производних и других објеката.

"Ово је једна од тих конкретних активности и тим начином се пружају нове могућности за инсталирање и развој нових технологија, као и за укупно унапређења стања у погледу заштите околине кориштењем овог енергетнта који је данас веома важан енергент на глобалном нивоу", навео је министар Ђокић.

Додао је да се "утјешњени" гас може користити за саобраћај свих намјена, за топлификацију градова, производњу електричне енергије и да овај пројекат остаје отворен и за сарадњу са другима.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов рекао је да је ово важан корак у унапређењу билатералних односа Републике Српске и Русије, додајући да је тржиште Српске добило још једну руску компанију, уз већ присутне "Гаспром", "Зарубежњефт" и "Сбербанку". Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.