Sign In

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала у Вашингтону са представницима Међународног монетарног фонда

Објављено:

​У оквиру редовне Годишње скупштине Свјетске банке и Међународног монетарног фонда, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Вашингтону са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ).

У одвојеним сусретима, предсједница Цвијановић се састала са извршним директором белгијско-холандске конституенце Борда ММФ-а Ентонијем Де Ланојем и замјеником извршног директора Ричардом Дорнбошем, те шефом Мисије ММФ-а за БиХ Надимом Илахијем, директором Одјела за Европу при ММФ-у Поулом Томсеном и замјеником генералног директора ММФ-а Таом Зангом.

Овом приликом је истакнуто да је аранжман са ММФ-ом важно упориште за реализацију развојних политика које су усклађене са мјерама предвиђеним Реформском агендом, а на које су се обавезали представници свих нивоа власти у БиХ.

Предсједница Цвијановић је истакла да спровођење Реформске агенде и договорене процесе ремети непостојање парламентарне већине на нивоу БиХ чиме се показује да су власти на нивоу БиХ кочничари реформских процеса.

Током разговора је утврђено да су институције Српске свој дио обавеза у вези са аранжманом са ММФ-ом испуниле још у децембру 2016. године, а представници ММФ-а су поновили да су услови за наставак аранжмана доношење Закона о акцизама и Закона о осигурању депозита на нивоу БиХ.

​Предсједница Владе Српске је истакла да су представници ММФ-а јасно поручили да се рокови и обавезе морају поштовати, додајући да непоштовање договорених обавеза угрожава не само аранжман са ММФ-ом, него и сарадњу са другим међународним финансијским институцијама, али и бенефите које би БиХ могла да има од приступања Транспортној заједници.

На састанцима је оцијењено да је сарадња институција Српске и ММФ добра, те су размијењена мишљења и о другим актуелним темама у вези са регулативом у финансијском сектору и области фискалне политике. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.