Sign In

Предсједница Цвијановић затворила манифестацију „Дани Српске у Србији“

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је, у Новом Саду, затворила манифестацију „Дани Српске у Србији“.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је ова манифестација показала да су Србија и Република Српска једно и да су њихове везе много дубље од институционалних оличених у Споразуму о специјалним паралелним везама.

,,Те везе су и братске и родбинске и сестринске и баш онакве какве требају бити да бисмо свијету показали да смо ми заправо једно“, поручила  је предсједница Цвијановић.

Република Српска и Србија су, како рекла предсједница Цвијановић, заједнички домаћин манифестације "Дани Српске у Србији", односно представљања привредних, културних и свих других потенцијала Републике Српске.

,,Кад се негдје представљате, онда идете негдје у туђину, да неком нешто представите, колико вриједите, какви сте, шта желите, какву врсту сарадње желите. Просто, не постоји нека пригоднија ријеч па смо јој прибјегли. Без обзира на све то, манифестација је показала да је успјешна, да постаје традиционална и да је то начин да покажемо да смо једно“, изјавила је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да су Србија и Република Српска једно у добру и у злу, да се јако добро разумију.

,,Једноставно, људи смо који имају исте ставове и стремимо ка постизању истих циљева. Ми смо људи који дијеле заједнички простор“, оцијенила је предсједница Цвијановић и додала да је манифестација дала добре основе за будуће кораке у сарадњи Србије и Републике Српске.

Она је истакла да ће се и у будућности успостављати контакти између привредника Републике Српске и Србије као и други институционални контакти те најавила потписивање Протокола о сарадњи аутономне Покрајине Војводине и Републике Српске.

Поновила је став да је Република Српска загледана у Србију, да жели да Србија буде снажна и успјешна, као и да њен развој буде одредница свих у Републици Српској да то стигну.

,,Оно што долази из Србије у Републику Српску, у очима наших људи увијек вриједи много више него било шта што би дошло из било које друге тачке на нашој планети“, рекла је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима, од суштинске важности је да сваки човјек у Републици Српској навија за сваког човјека у Србији.

,,И ми желимо да сваки човјек у Србији навија за сваког нашег човјека у Српској. Да навија, да будемо заједнички добар тим и ја сам сигурна да ће тако и бити“, поручила је предсједница Цвијановић.

Осврћући се на вријеме катастрофалних поплава у Републици Српској, она је у име Владе Републике Српске посебно захвалила Србији на реакцијма и брзим интервенцијама које су долазиле када је било најпотребније.

,,Иако је и сама Србија имала својих мука и великих проблема спасавајући своје становништво, њене институције пружиле су немјерљиву помоћ Српској и њеном народу“, напоменула је предсједница Цвијановић.

Она је подсјетила и на помоћ коју је Србија несебично дала Сребреници у износу од пет милиона евра, од чега је дио био помоћ буџету, а дио за реализацију разних локалних пројеката, као и на помоћ бројним другим градовима и општинама у Републици Српској.

Она је позвала Србију да у Републици Српској организује манифестацију "Дани Србије у Српској" и да се ту покаже какви су заједнички домаћини.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.