Sign In

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић потписала са предсједницом Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић Меморандум о заједничким мјерама за период 2018-2020. година

Објављено:

​​

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић потписала је данас, у Бањалуци, са предсједницом Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић Меморандум о заједничким мјерама за период 2018-2020. година.

Предсједница Цвијановић изразила је задовољство што је данас закључен Меморандум са Савезом синдиката са дефинисаним приоритетима, и подсјетила да је претходно закључен сличан меморандум са Унијом послодаваца.

„Желим се захвалити Савезу синдиката на конструктивном учешћу. Заједно смо гледали и анализирали шта је то најважније у оквиру Програма економских реформи за наредни период, како бисмо се усмјерили на оно што је од крајњег интереса за Савез синдиката, а самим тим и за Владу“, рекла је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да је највећи дио посла који ће се радити у наредне три године, а на основу Програма економских реформи, јесте нешто што предвиђа активно учешће најважнијих социјалних партнера, а то значи и синдиката и послодаваца и Владе.

„Из тог разлога одлучили смо да дефинишемо и појединачне меморандуме, како бисмо управо усмјерили пажњу на оно што је сваком од ова два наша социјална партнера најважније“, рекла је предсједница Владе.

Предсједница Цвијановић објаснила је да ове мјере представљају наставак економских политика које су доносене у претходном периоду, али ито тако и оних мјера и активности које су се спроводиле у оквиру Реформске агенде. 

„Наша пажња ће бити усмјерена на законодавне и стратешке активности, те јачање социланог дијалога. Предвиђено је да се кроз дијалог, и на основу заједничког договора и заједничких анализа са јасно предвиђеним роковима, уђе у разматрање и у процес измјена или доношења нових закона и да смо ту третирали неколико важних области“, рекла је предједница Владе.

Она је навела да је једна од тих области Закон о раду, нагласивши да је крајње вријеме да се он заједнички анализира и поправи, затим Закон о здравственој заштити и Закон о здравственом осигурању, Закон о удружењима и фондацијама и Закон о инспекцијама.

„Важно је и да јачамо и наш социјални дијалог и позицију Економско-социјалног савјета, на тај начин ћемо кроз активно учешће свих нас доћи до одрживих и добрих рјешења. У питању су најнижа плата, постизање коначног договора око општег колективног уговора, као и појединачних колективних уговора“, рекла је предсједница Владе.

Предсједница Цвијановић је скренула пажњу да то да ће се ући у израду плана поступања по питању постепеног изједначавања плата радника у просвјети и култури са онима који раде у јавној управи.

„То смо већ покушали урадити у протеклом периоду, али цијенећи да наша привредна и економска основа расте, да су резултати које биљежимо добри, ми можемо да се понашамо на тај начин и испунимо ову обавезу која је остала из претходног периода“, рекла је предсједница.

Предсједница Владе Српске истакла је да је у Републици Српској тренутно запослено 263.476 лица, и да је намјера Владе да се кроз ове мјере, али и друге које ће бити дефинисане, иде ка подризању нивоа запослености у Републици Српској.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је један од разлога зашто је Савез пришао пописивању овог меморандума јесте питање повећања плата радницима у Републици Српској.

„Најважније је за нас да дође до измјена Закона о раду. Знамо да је то тежак посао, али прошли смо анализу која је показала потребу за измјеном Закона. Очекујемо да до половине сљедеће године Народна скупштина Републике Српске усвоји те измјене“, истакла је Ранка Мишић.

Она је додала да је једнако важно и потписивање Општег колективног уговора и повећање најниже плате.

„Ових дана очекујемо врло јасан став Владе, као социјалног партнера, када је у питању износ најниже плате“, изјавила је Мишићева и изразила очекивања да ће имати подршку Владе у  потписивању Општег колективног уговора до краја овог мјесеца.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.