Sign In

Предсједница Цвијановић на Конференцији градоначелника, начелника општина и предсједника скупштина градова и општина у Републици Српској

Објављено:

​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас, у Административном центру Владе, Конференцији градоначелника, начелника општина и предсједника скупштина градова и општина у организацији Савеза општина и градова Републике Српске.

Указујући на значај ове конференције, премијерка Цвијановић је рекла да је задовољна комуникацијом Владе Српске и Савеза општина и градова, те најавила да ће Влада наставити да подржава реализацију значајних пројеката локалних заједница у свим областима.

Она је истакла да Конференција треба да промовише добру сарадњу између локалних и републичких власти.

"Осим тога, овдје су данас делегиране и двије теме значајне како за локални ниво тако и за цијелу Републику Српску, а ријеч је о анализи примјене два суштинска закона којима се уређује живот у локалним заједницама да би се видјело у којој мјери и да ли је потребно да се приступи одређеном иновирању, те да се побољшају одређена законска рјешења", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је истакла да је друга важна тема о којој је било ријечи - борба против корупције, која треба да се сагледава и на локалном и на републичком нивоу, али и на нивоу БиХ.

"Морамо развијати механизме борбе против корупције, а то значи да имамо на располагању различите институционалне алате и морамо да доносимо добра законска рјешења, али и да развијамо свијест о томе да сви треба да будемо укључени у ту борбу", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да ове теме, као и остале које ће бити разматране на конференцији, имају подршку Владе Српске, која је у њих активно укључена кроз рад ресорног министарства.

"Заједно се бавимо отклањањем проблема који се односе на буџетску ситуацију, а отворени смо и за реализацију важних инфраструктурних пројеката, као и за наставак пројеката који се односе на запошљавање и развојне политике локалних заједница и здравство", навела је премијерка.

Она је оцијенила да ће подршка свим активностима које долазе са нивоа локалних заједница бити настављена.

"Влада је показала свој однос у тешким временима, када смо кроз реализацију нашег развојног програма стигли у сваку општину Српске, гдје је пласирано више од 600 милиона КМ за реализацију важних инфраструктурних, али и свих осталих значајних пројеката у вези са запошљавањем, подршке након елементраних непогода и свега што нас је задесило у том периоду", рекла је предсједница.

Она је изразила захвалност и за подршку коју је Влада Српске добијала са локалног нивоа у смислу одређених сугестија.

"Привреду цијеле Српске, али и на локалном нивоу очувала је интервенција коју смо могли да обезбједимо од Инвестиционо-развојне банке кроз повољно кредитирање, након чега су многи привредни субјекти преживјели кризу, али и створили претпоставке, не само да очувају, него и да отварају нова радна мјеста", закључила је предсједница Цвијановић.

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је идеја и циљ Министарства да редовно комуницира са градоначелницима, начелницима и предсједницима скупштина градова и општина.

"Важно нам је и њихово мишљење, јер се ових дана навршава годину од доношења новог Закона о локалној самоуправи. Жељели смо да видимо са којим проблемима се суочавају наше локалне заједнице годину дана након ступања на снагу новог закона", рекла је министарка Решићева.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић је подсјетио да Савез окупља 64 локалне заједнице, чије проблеме и потребе делегира Влади Српске.

Када је ријеч о борби против корупције, Ћосић је навео да Савез сматра да није свака локална заједница подложна коруптивном ђеловању, али и да не треба затворити очи пред могућим појавним облицима.

"На конференцији ћемо имати прилику да мапирамо области гдје је корупција највише изражена, а чини ми се да је у БиХ она највише изражена у области јавних набавки", рекао је Ђосић. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.