Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала посебној сједници Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Бањој Луци посебној сједници Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Нако сједнице, премијерка је рекла да је Влада за наредну годину планирала 222 милиона КМ за борачке категорије и да ће бити настављен програм запошљавања дјеце погинулих бораца.

"Неколико хиљада њих смо успјели запослити. Остао је још један број њих, али многе ствари зависе од околности на тржишту рада. Уз предан рад, мислимо да ћемо и њих успјети да запослимо у наредних годину или двије", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је изразила задовољство реализацијом великог програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за који је издвојено 150 милиона КМ.

Премијерка је рекла да је договорено да се стамбено збрињавање више од 5.600 лица у наредном периоду рјешава на регионалној и локалној основи, односно да се направе евиденције о најтежим случајевима у свим регијама Српске.

"Онда треба да рјешавамо приоритетне случајеве, а након тога оне који су мање угрожени. За то нам треба сарадња са свим организација проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата како бисмо имали адекватне податке и знали који су то потенцијални корисници", рекла је предсједница Владе Српске.

Она је истакла да је су то сада далеко мањи бројеви, јер је већина посла у вези са стамбеним збрињавањем већ урађено.

"Сигурна сам и добијали смо такве податке да у појединим општинама има људи који из неког разлога нису предали захтјеве или је био неки други проблем са документацијом. Али у међувремену и то је исправљено. Они дефинитивно на то имају право и мораћемо о томе водити рачуна, али нема потребе за доношењем велике уредбе, јер се често дешавају проблеми које смо имали у претходном периоду", рекла је предсједница.

Она је нагласила да Влада Републике Српске сваке године повећава основицу за породичне и личне инвалиднине.

"Са њиховим повећањем од два одсто у наредној години достићи ћемо укупно повећање од више од 16 одсто за претходних неколико година. То је резултат договора да увијек остају иста средства на располагању без обзира на смањење броја корисника. На тај начин се поменута разлика ставља корисницима на располагање", навела је премијека.

Она је додала да је у претходном периоду кроз Акциони план Владе за запошљавање, у комбинацији са неких другим мјерама, обезбјеђена рекордна запосленост у Српској од више од 263.000 лица.

"Ту није убројано неколико хиљада људи из Српске који раде у заједничким институцијама БиХ и за њих се плаћају порези и доприноси у Републици. Ми ћемо имати прецизније показатеље о томе касније", истакла је предсједница Цвијановић и додала да је према подацима Фонда ПИО Српске број запослених око 300.000 лица.

Она је поручила да ће се Влада Српске ставити на располагање партнерским и другим организацијама када је ријеч о рјешавању њихових проблема.

Предсједница Владе је оцијенила да Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у протеклих 20 година ради квалитетно и један је од најважнијих партнера Владе Српске.

"Разговарамо са свима и уважавамо ставове свих организација. Без ових организација не би било могуће да Влада доноси одређене мјере, тако да су оне све мање-више резултат неког разговора, разговора са нашим социјалним партнерима или циљано са одређеним групацијама у друштву", рекла је премијерка Цвијановић и додала да је због таквог заједничког рада институцијама било лакше да доносе одлуке у функцији испуњења њихових интереса и потреба.

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је, поводом 20 година од спајања Удружења породица заробљених бораца и несталих цивила Српске и Удружења погинулих бораца и цивила Српске у јединствену организацију, да су заједнички ријешили бројне проблеме популације коју представљају.

Он је навео да је неразумно да породице погинулих и несталих немају породичну пензију, а имају сва остала права јер је ријеч о минорном броју од њих педесетак.

"Премијерка је са својим сарадницима и министрима прихватила да се одобри једнократна помоћ кроз неке програмске активности породицама несталих цивила које до сада нису ништа имале", рекао је Митровић и додао да ће се више радити и на пољу болничког и бањског лијечења породица погинулих и несталих.

Митровић је истакао да ће бити настављена реализација договора са предсједником Републике да се одликују сви борци који су погинули, извршавајући своју ратну и патриотску дужност.

Посебној сједници Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у просторијама Народне скупштине присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, народни посланици, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и други гости.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.