Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала промоцији зборника радова „25 година Народне Скупштине Републике Српске“

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас промоцији зборника радова „25 година Народне скупштине Републике Српске" организованој у Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањој Луци.

Промоцији овог зборника присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Овом приликом предсједник Додик је нагласио да је зборник важан, јер ће трајно обиљежити процесе и виђење тог времена, те описати рад Скупштине у уникатним условима међународног протектората који је наметао и мијењао чак и Устав Српске.

Предсједник је подсјетио да је формирање Народне скупштине прије 26 година био одраз слободарских захтјева посланика тог времена, што је и сам био.

"Народи којима је стало до слободе имају прилику да прославе 26 година формирања највишег законодавног тијела - Народне скупштине", рекао је предсједник Додик додавши да ће убрзо доћи вријеме када ће парламентарном процедуром Народна скупштина Српске одлучивати о законима које је у ранијем периоду наметнуо високи представник у БиХ.

Истакавши да је то дио обавеза Народне скупштине, у којој је концентрисан одраз законодавне и политичке моћи, предсједник Српске је нагласио да нема трајно донесених закона, јер подлијежу прилагођавању времену и потребама државе.

"Република Српска је формирањем Народне скупштине прије 26 година имала предзнак демократски уређеног друштва са законодавним институцијама прилагођеним том времену", изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да је ова институција фактор стабилности у Српској и БиХ, нагласивши да је то једини парламент у БиХ који је до сада извршавао све своје обавезе.

Према његовим ријечима, Народна скупштина је пролазила кроз разне фазе, у којима је увијек проналазила права рјешења заснована на Уставу и законима.

„Зборник радова `25 година Народне скупштине Републике Српске` садржи радове који ће дати допринос даљем развоју демократије на овом простору", истакао је Чубриловић.

Промоцији зборника радова присуствовали су и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, министри у Влади Републике Српске, те многобројни гости из политичког, друштвеног и научног живота Републике.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.