Sign In

Предсједница Цвијановић учествовала на завршном догађају ИПА Јадранског програма прекограничне сарадње

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић учествовала је данас на завршном догађају ИПА Јадранског програма прекограничне сарадње, који се одржава у италијанском граду Аквила.

На  конференцији су  размијењена  искуства о ефектима прекограничне сарадње у претходном буџетском циклусу Европске уније, а учесницима се обратио и предсједник Европског парламента Антонио Тајани.

Учесници су оцијенили да су ефекти, односно постигнути резултати програма видљиви, али и да су идентификоване могућности за унапређење сарадње.

Предсједница Цвијановић у свом излагању оцијенила је да је програм оправдао сврху омогућивши сарадњу институција осам земаља и реализацију више од 100 пројеката корисних за грађане, те да је италијанска регија Абруцо, у овом програму прекограничне сарадње,  демонстрирала лидерску позицију.

Програм је, како је навела, усмјерен ка стварању претпоставки за економски раст и смањење економских и социјалних разлика на простору земаља чланица програма Адриатик ИПА кроз реализацију инфраструктурних пројеката и јачање пословне иницијативе.

Предсједница Владе нагласила је да је посебно значајна политичка димензија припреме оних чланица програма које су у статусу кандидата и потенцијалних кандидата за приступање Европској унији.

Она је изразила захвалност предсједнику Тајанију што је указао на потребу да ЕУ, уз механизме економског развоја, посебну пажњу посвети и смањењу  безбједносних ризика на простору западног Балкана.

-Република Српска је дала пуну подршку наставку овог програма, у којем је активно учествовала, како би се и у наредном буџетском периоду ЕУ обезбиједила подршка за финансирање сличних пројеката и ојачала свијест о важности интеграционих процеса – истакла је предсједница Цвијановић у обраћању.

Конференција у Аквили била је прилика и за размјену мишљења предсједнице Владе Жељке Цвијановић, предсједника Европског парламента Антониа Тајанија и министра европских послова Црне Горе Александра Андрије Пејовића о интеграцији западног Балкана у ЕУ.

На завршном догађају ИПА Јадранског програма учествовали су, између осталих, и државна подсекретарка Министарства правде Италије Федерика Кјавароли,  члан Европског суда правде  Ецијо Перило, генерална  секретарка Конференције рубних и поморских регија Елени Маријану, потпредсједник Јадранско-јонске регије Алдрин Далипи, градоначелник Тиране Ерјон Велиај и предсједник италијанске регије Абруцо Лућано Ди Алфонсо.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.