Sign In

Предсједница Цвијановић положила вијенац на Споменик палим борцима Војске Републике Српске поводом Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске

Објављено:

​​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић положила је данас вијенац на Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањој Луци, поводом Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Након полагања вијенаца, предсједница Цвијановић је изјавила да није задовољна начином на који функционише Институт за нестала лица у БиХ, истичући да Српска још потражује 1.672 српска борца и цивила који су нестали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"Незадовољни смо чињеницом да институције Републике Српске не могу да утичу на рад органа Института када је ријеч о избору кадрова, организацији, активностима и функционисању Института", истакла је премијерка.

Она је изразила незадовољство и чињеницом да су смањена средства за ексхумације и идентификације, те нагласила да то "мора бити враћено у нормалу".

"Очекујемо да људи који чине власт на нивоу БиХ из Републике Српске воде интензивне активности да би се ушло у реформу Института коју све ове године заговара Српска, с циљем да организације и институције Републике Српске имају адекватну заступљеност у том институту", поручила је предсједница Владе Српске.

Позивајући се на податке удружења из Републике Српске, она је рекла да је идентификовано више од 5.500 бошњачких жртава рата, а свега 315 српске националности.

"То говори о дисбалансу и потреби да се ствари доведу у ред и исправи дискриминација у процесу тражења несталих", додала је премијерка.

Према њеним ријечима, потребно је отклонити сваку врсту политике и политизације који утичу на застој рада овог института.

"Крајње је вријеме да се промијени улога суоснивача Института за нестала лица БиХ, односно да то буду Савјет министара и ентитетске владе", закључила је предсједница Цвијановић.

Вијенце су на споменик погинулим борцима положили и изасланик предсједника Републике Српске, делегација Народне скупштине Српске, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегација Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Вијенце су положиле и делегације Савеза удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Савеза логораша Српске, те републичких удружења ветерана, цивилних жртава рата, делегације Града Бањалуке, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као и делегација Српске координације удружења несталих лица са простора бивше Југославије.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.