Sign In

Предсједница Цвијановић присуствовала свечаној академији поводом 25 година постојања и рада Савеза слијепих Републике Српске

Објављено:

​​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Културном центру Бански двор у Бањој Луци, свечаној академији поводом обиљежавања 25 година постојања и рада Савеза слијепих Републике Српске.

Овом приликом премијерка је изјавила да је Влада опредијељена да сарађује са Савезом слијепих, али и свим другим организацијама и удружењима лица са инвалидитетом ради побољшања њиховог материјалног статуса.

Она је истакла да је Влада различитим интервенцијама и посредством Фонда за запошљавање и професионалну рехабилитацију лица са инвалидитетом постигла добре резултате.

"Ми смо за запошљавање посредством Фонда издвојили 5,5 милиона КМ, а око 25 милиона КМ обезбијеђено је за рефундирање трошкова послодавцима који су запослили лица са инвалидитетом", нагласила је предсједница Цвијановић.

Такође, премијерка је указала на допринос Савеза слијепих који својим приједлозима омогућава да се заједно гради друштво једнаких шанси.

"Осим што се бавимо питањима материјалног статуса слијепих и слабовидих у Српској, морамо да размислимо на који најбољи начин можемо да обезбиједимо бољу интегрисаност оваквих лица у друштво", рекла је предсједница Владе Српске.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је неопходно обезбиједити већи степен запошљавања лица са инвалидитетом, те да је за помоћ лицима са инвалидитетом потребна широка акција у којој се мора интегрисано наступити на локалном и републичком нивоу.

Премијерка је закључила да је Буџет гаранција за одлуку Владе Српске да се социјална давања исплаћују до двадесетог у мјесецу.

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић истакао је да Влада има разумијевање за слијепе и слабовиде, те да је формирала радну групу која треба да унаприједи положај чланова Савеза слијепих у Српској.

"Пред нама је и измјена Закона о социјалној заштити, која треба да отвори питање личних инвалиднина", навео је министар Богданић.

Предсједник Савеза слијепих Бранко Сузић изјавио је да уз подршку Владе успијевају да реализују програмске циљеве.

"Савез слијепих формиран је 1992. године и како је расла Република Српска тако је и Савез слијепих растао у својој организационој структури. Данас имамо 22 локалне организације и 2.000 чланова за чије интересе се залажемо", поручио је Сузић.

Он је додао да су проблеми слијепих и слабовидих првенствено егзистенцијалне природе, јер имају ниска примања.

"Настојимо да за категорију становништва, која се обезбјеђује у систему социјалне заштите, обезбиједимо повољнији статус кроз увођење нових права, те да се уједначе права свих лица са инвалидитетом", додао је Сузић.

Свечаној академији присуствовала је и министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.