Sign In

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала свечаном дочеку првог лета компаније „Рајанер“ на Аеродрому "Бањалука"

Објављено:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је свечаном дочеку првог лета компаније „Рајанер“ на линији Стокхолм -  Бањалука – Стокхолм.

Предсједница Цвијановић изјавила је да је сарадња са авио-компанијом "Рајанер" и успостављање авио-линија са бањалучког Аеродрома од огромног значаја за Српску и Бањалуку, јер ће бити додатно отворени према европским дестинацијама.

"Задовољство ми је што данас присуствујем великом догађају. Ово значи много за све наше људе, привреднике, туристе и у складу је са напорима које смо улагали у претходном периоду да би летови били успостављени", рекла је предсједница Владе.

Она је истакла да постоје и друге авио-компаније које су заинтересоване да сарађују са Републиком Српском. 

"Корак по корак се отварамо и ширимо. Задовољна сам и ово дефинитивно јесте велика ствар за Бањалуку. Ово је почетак и очекујем да ће Аеродром живјети сасвим другачији живот, као и велике користи за цијели овај крај, јер ће бити укључене и услужне дјелатности", додала је предсједница Цвијановић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић нагласио је да је Влада Српске уложила новчана средства у модернизацију Аеродрома. 

"Поносан сам што присуствујемо нечему што смо давно планирали. Сада имамо модеран објекат, иако још све није завршено. Влада ће и даље улагати у развој овог аеродрома и вјерујем да ћемо проширити сарадњу са `Рајнером`, али и осталим компанијама", рекао је министар Трнинић. 

Он је додао да је план да бањалучки Аеродром има 100.000 путника годишње. 

Директор Аеродрома "Бањалука" Душко Ковачевић оцијенио је да је ово велики дан за бањалучки Аеродром. 

"Ово је историјски тренутак за наш аеродром. Најважније је да наши грађани имају могућност да лете са нискотарифним компанијама према европским дестинацијама", рекао је Ковачевић и захвалио Влади Српске на свему што је учинила да би летови били успостављени. 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да је ово снажна претпоставка за развој Бањалуке. 

"О овоме смо разговарали неколико година и сада имамо везу са три европске дестинације, што је претпоставка за развој привреде и туризма", навео је Радојичић. 

Пилот Владимир Милићевић рекао да је лет протекао мирно и да је трајао два часа и двадесет минута. 

Свечаном дочеку присуствовали су и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, амбасадор Ирске за БиХ са сједиштем у Љубљани Мајлс Гирен, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић и начелник општине Прњавор Дарко Томаш. 

Осим са пријестоницом Шведске, “Рајанер“ ће повезати Бањалуку и Српску са Бриселом у Белгији и Мемингеном у Њемачкој.
 
Авион "Рајнера" одлетио је за Стокхолм са бањалучког Аеродрома у 11.15 часова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.