Sign In

Предсједница Цвијановић разговарала са шефом Делегације и Специјалним представником Европске уније у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком

Објављено:

​​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са шефом Делегације и Специјалним представником Европске уније у БиХ Ларс -Гунаром Вигемарком.

На састанку је било ријечи о активностима које институције Републике Српске спроводе у процесу европских интеграција, као и о актуелним политичким и економским темама.

Предсједница Цвијановић упознала је амбасадора Вигемарка са привредним кретањима у Републици Српској, изразивши задовoљство што Република Српска биљежи привредни раст и поред још увијек присутних импликација економске кризе, те, посебно, одсуства аранжмана са ММФ-ом због неиспуњавања преузетих обавеза од стране институција БиХ.

У том смислу, саговорници су истакли значај што хитнијег усвајања измијењеног Закона о акцизама, као предуслова за реализацију аранжмана са ММФ-ом, али и поспјешивање сарадње са другим финансијским институцијама.

Предсједница Цвијановић је такође указала амбасадору Вигемарку на стално присутну интенцију институција на нивоу БиХ да се не придржавају договореног механизма координације приликом реализације обавеза из процеса европских интеграција, те упозорила да овакво дјеловање представља основни извор свих евентуалних застоја и неспоразума у БиХ.

Такође, предсједница Цвијановић је истакла снажно незадовољство институција, удружења и грађана Републике Српске радом Института за нестала лица БиХ, што јасно осликава и податак да је у претходних девет година Институт идентификовао само 315 жртава српске националности, у односу на преко 5500 жртава друге националности. Предсједница Цвијановић је указала на пријеко потребну реорганизацију Института, како би се у најкраћем року створили услови за његово објективније, професионалније и праведније дјеловање.  ​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.