Sign In

Предсједница Цвијановић разговарала са извршним директором белгијско-холандске конституенце Борда Међународног монетарног фонда Ентонијем Де Ланојем

Објављено:

​​​

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је вечерас, у свом кабинету, са извршним директором белгијско-холандске конституенце Борда Међународног монетарног фонда (ММФ) Ентонијем Де Ланојем.

Саговорници су размијенили мишљења о актуелним темама и активностима у вези са испуњавањем услова на основу Писма намјере, са посебним акцентом на доношење Закона о акцизама и Закона о Агенцији за осигурање депозита на нивоу БиХ.

Током састанка, којем је присуствовао и министар финансија Зоран Тегелтија, наглашена је потреба да сви нивои власти у БиХ испуњавају свој дио дефинисаних обавеза као предуслов за реализацију аранжмана са ММФ-ом, а предсједница Цвијановић је овом приликом поновила да је Владе Српске показала своју јасну опредијељеност да активно учествује у аранжману тиме што је свој дио обавеза испунила у децембру 2016. године.

Предсједница Владе Српске је нагласила да Република Српска очекује да измјене Закона о акцизама буду усвојене, те да о томе постоји сагласност са Владом ФБиХ што је од суштинског значаја, с обзиром на то да су ентитети носиоци реформских процеса и кључни актери у дефинисању и имплементацији развојних политика.

Саговорници су оцијенили да је неопходно превазићи политичке разлике и дјеловати конструктивно у правцу испуњавања услова из Реформске агенде на које су се обавезали политички актери и представници свих нивоа власти у БиХ.

Предсједница Цвијановић је истакла да политизација питања која су од суштинског значаја за развој и покретање нових инвестицијских процеса, а која је присутна на нивоу БиХ, утиче на односе са међународним финансијским институцијама и угрожава реформске процесе који су важни за све грађане. ​

Представници ММФ-а пружили су подршку напорима које су институције Републике Српске показале испуњавајући услове из своје надлежности у задатим роковима, а током састанка разговарано је и о другим актуелним темама у финансијском сектору и области фискалне политике.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.