Sign In

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић боравила у радној посјети општини Брод

Објављено:

​​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић боравила је данас у радној посјети општини Брод, током које је, између осталог, разговарала са начелником општине Илијом Јовичићем и општинским руководством.

Након састанка, предсједница Цвијановић је рекла да постоји чврсто опредјељење Владе да се коначно ријеши проблем саобраћајне обилазнице у оптини Брод, те да ће то бити стратешки пројекат.

Премијерка је изјавила да се чекало да за тај пројекат буду дозначена средства из различитих извора.

"Ово је пројекат који више не може чекати и чврсто сам обећала начелнику да ће имати статус стратешког са аспекта Владе и да идемо да то реализујемо", потврдила је предсједница Владе.

Говорећи о пројектима реконструкције и ревитализације водовода и канализације, премијерка је навела да ће се ићи у другу фазу, како би то било реализовано до краја.

Она је додала да Влада разумије колико је то питање битно за ову и друге локалне заједнице у Српској, јер се поменути пројекат успјешно реализује у више од 30 општина.

Премијерка Српске је поручила да је Брод имао и имаће подршку Владе у наредном периоду, те изразила задовољство што се општински буџет "поправља", с обзиром на некадашње финансијске проблеме, узроковане економском кризом.

"Посебно је важно што сада имате интерес и конкретну реализацију неколико инвестиционих пројеката, који се односе на стране улагаче. Имате исказане интересе улагача из Италије, Њемачке, Аустрије, Холандије и других земаља, који су овдје почели активност на отварању одређених погона", рекла је предсједница додавши да би се у овим погонима могло запошљавати од 20 до 50 радника по предузећу.

Она је поручила да ће Влада дати подршку у запошљавању и самозапошљавању осјетљивих категорија, чиме ће општина попримити сасвим нову атмосферу.

Овом приликом, предсједница Владе Српске је подсјетила да је у Броду реконструисано неколико школа.

"Морамо у неколико сеоских школа видјети шта се може урадити да би се поправило стање", рекла је премијерка.

Начелник Брода Илија Јовичић нагласио је да је за општину приоритетно рјешавање проблема саобраћајног колапса, изазваног тиме што путеви нису пројектовани за постојећи транзит возила.

Он је рекао да би изградња обилазнице, која кошта близу три милиона КМ, уз подршку Владе могла почети крајем ове или почетком идуће године.

Јовичић јеп ојаснио да је Брод од укупно инвестираних девет милиона КМ за реконструкцију водовода и канализације, уз подршку Владе и ЕБРД-а реализовао око два милиона КМ.

​"Идемо у другу фазу. Брод треба да ријеши овај и низ других проблема. Долазак премијера нам много значи с обзиром да Влада истински и према могућностима помаже општину, што је створило солидне претпоставке за развој Брода", рекао је Јовичић.

Разговорима премијера Српске и руководства општине Брод присуствовали су потпредсједник Српске Јосип Јерковић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.