Sign In

Предсједница Цвијановић учествовала на Форуму за успостављање заједничког оквира за пословање у региону, у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији"

Објављено:

Фото: Тањуг​​​​

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић учествовала је на Форуму за успостављање заједничког оквира за пословање у региону, који је организован у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији".

Предсједница Цвијановић је истакла да је изузетно важно да се заједно ради на стандардизацији и усклађивању регулаторног оквира Србије и Српске, али и региона, те да се морају приближити регулативе и да све фунцкионише по принципу исте пословне филозофије, а да у томе предстоје многи кораци у будућности. ​

Она је рекла да је Српска доста ствари и праксе копирала од Србије те да очекује да ће тако бити настављено и у будућности, али да и Србија може понекад да погледа на добре ствари у Српској, пошто и у Српској има тога шта да се види, али да још увијек постоји много неискоришћених ресурса и у Србији и Српској. 

"Још увијек смо заробљеници стартих навика, које су лоше и превазиђене. То нису навике модерне економије и не могу обезбјеђивати ново запошљавање, а то нас опет доводи до правила понашања у администрацији и ту предстоји велика битка", рекла је предсједница. 

Предсједница Владе је додала да је енергетика још један неискоришћени ресурс, у којем се може постизати више и боље, те да предстоји и много радова везаних за унапређење инфраструктуре, јер без добре инфраструктуре нема добре привреде, нема понуде, туризма и саморекламирања. 

"Симпатично ми је да чујем неке људе који се политички супротстављају ономе што радимо и када кажу да се бацају паре на путеве, ауто-путеве. Не можете размишљати ни о каквом добром послу или локацији да понудите, а да нисте ријешили инфраструктурне проблеме. Ту предстоји доста тога да се уради, а доста је и урађено", навела је она. 

Цвијановић је истакла да се стварни живот рјешава на нивоу Републике Српске - школство, здравство, привреда, пољоприреда, инфраструктура, енергетика, социјална сфера, пензионо, али да у неким важним стварима у тим областима често се наилази на кочницу на нивоу БиХ. 

"Ми не можемо бити заробљеници правила за вијек вијекова, него морамо да их прилагођавамо потребама тржишта и општих услова пословања да би били бољи. То се зове реформа, да се мијења свијест и пристип према нечему. Све друго су техничка понашања", оцијенила је предсједница Цвијановић.

Она је оцијенила да је дошло вријеме да се не ради парцијално, него системски, те додала да је, што се тиче региона, на врху приоритета однос између Србије и Републике Српске. 

"На нивоу регије треба говорити о стандардизацији. Али, велики дио мог посла као премијера отпада на нешто што се зове стандардизација и усклађивање реуглаторног оквира у оквиру БиХ", појаснила је премијерка Цвијановић. 

Предсједница је подсјетила да двије ентитетске Српске и ФБиХ задње три године раде на томе да ускладе одређене ствари и прописе и да се у томе кренуло напријед. 

"Ми у Републици Српској смо испунили све обавезе, упркос свим проблемима које смо имали и неке врсте ускраћености финансија. Нисмо успјели у оквиру БиХ да сваки ниво власти испуни своје обавезе и да будемо активни учесници ММФ-овог програма", навела је она. 

Она је подсјетила да Република Српска, због неиспуњавања обавеза нивоа БиХ, не може да повлачи средства и има блокаду у вези са средствима ЕБРД-а која би значајно помогла када је ријеч о изградња путева и ауто-путева. 

"Постоји одуговлачење реализације пројеката Свјетксе банке. И у таквим околностима, ослањајући се на себе и сопствене снаге, успјели смо да забиљежимо прилично солидне резултате, с обзиром на све околносити", навела је она. 

Говорећи о привредним резлтатима Српске, предсједница Цвијановић је истакла да је прошле године раст БДП-а био 3,5 одсто, више него претходних, да постоји стандардно позитиван раст, смањује се незапосленост, макроекономски показатељи су добри, али да то није ни близу довољно за бољи стандард грађана и за тржиште радне снаге. 

Премијер Српске на појаснила да је доста тога урађено на стварању позитивне пословне климе, али и да доста тога још предстоји и у будућности. 

"Урадићемо још много тога да покажемо испруженију руку пословној заједници и иницијативи. Мислим да још нисмо довољно свјесни важности приватног сектора, још фунцинишемо у овкиру неких старих недорживих филозофија, које не дају резултате", рекла је она. 

Предсједица Владе је навела да је број запослених у Српској повећан за 20.000 људи у односу на претходне три године, док број запослених у јавном сектору није повећан. 

Форуму су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић.
Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.