Sign In

Предсједница Цвијановић у радној посјети општини Вишеград

Објављено:

​Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић данас је, у оквиру радне посјете општини Вишеград, разговарала са начелником ове општине Младеном Ђуревићем.

Након сусрета са начелником и општинским руководством, премијерка је изјавила да ће Влада Српске помоћи Вишеграду у реализацији неколико важних пројеката.

"Један од приоритетних пројеката је санација локалне депоније и ми ћемо заједничким снагама урадити тај пројекат. Вишеград постаје мјесто које привлачи све више туриста, а и због тога што је стављено на туристичку мапу заслужује да се води рачуна и о таквим стварима и пројектима", рекла је предсједница Цвијановић.

Она је најавила да ће Влада Републике Српске, заједно са вишеградском општином, реализовати и пројекат реконструкције главне улице чија вриједност износи око три милиона КМ.

"Влада стоји и иза идеје да буде изграђено велико дјечије игралиште. Бавили смо се и питањем снабдјевања одређених насеља водом и то ће бити ријешено пројектом који ће подржати Влада", истакла је предсједница.

Она је навела да је радује чињеница да је у Вишеграду ојачала пословна иницијатива и да су отворене четири фирме, те да се запошљава све више људи.

"У задњем периоду је са евиденције општинског Завода за запошљавање скинуто 186 лица. То представља додатну енергију и наш интерес је да отварамо нова радна мјеста и помажемо локалну привреду, а самим тим помажемо у стварању бољих животних услова", нагласила је премијерка.

Начелник општине Младен Ђуревић је потврдио да је од премијерке Српске добио обећање да ће Влада у наредном периоду помоћи у реализацији појеката који су веома битни за општину.

"У фази смо израде тендерске документације за реконструкцију главне и споредних улица и надам се да ће у наредном периоду бити расписан јавна набавка", рекао је Ђуревић.

Током радне посјете Вишеграду, премијерка Цвијановић се састала са Управом ЗП „Хидроелектране на Дрини" након чега је изјавила да ово предузеће представља јаку привредну компоненту не само за Вишеград, него за цијели крај.

„Влада Републике Српске је упозната са проблемима у овом предузећу које су изазвали лоши овогодишњи хидролошки услови, велика суша, те чињеница да је у том периоду истовремено обављен и ремонт. Битно је да се проблеми санирају постепено. Ситуација ће се сигурно побољшати", истакла је предсједница Цвијановић.

Премијерка Цвијановић данас је у Вишеграду разговарала и са начелницима општина Сарајевско-романијске и Дринске регије.

Током овог сусрета, начелници ових регија изнијели су јединствен став да траса будућег брзог пута Сарајева - Београд треба да иде источним дијелом Републике Српске.

Подсјетивши да је траса, која би ишла источним дијелом Српске, предвиђена и стратешким и планским документима Српске, начелници општина Пале, Соколац, Рогатица, Ново Горажде и Вишеград су нагласили да је то јединствена шанса за развој овог дијела Републике.

Предсједница Цвијановић је истакла да Влада подржава трасу брзог пута Београд-Сарајево, преко Вишеграда кроз источни дио Српске, јер ће овај пут значити жилу куцавицу за будућност овог краја.

"Влада Српске стоји иза ове трасе, не да би некоме тјерала инат, него да би се понашали у складу са оним што дефинишу наши стратешки документи. Та траса се нашла у стратешким документима и дефинисана је у Стратегији транспорта Републике Српске, а она је нашла мјесто у оквирном документу на нивоу БиХ", закључила је премијерка.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.