Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио општину Језеро

Објављено:

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић посјетио је данас општину Језеро гдје је разговарао са начелником ове општине Снежаном Ружичић и обишао неколико породица чија су домаћинства поплављена.

На састанку је истакнуто да ће Влада Републие Српске финансијски помоћи реализацију пројекта санације корита ријеке Јошавке у општини Језеро.

Премијер Вишковић је рекао да ће Влада Републике Српске у ту сврху издвојити 300.000 КМ, а да ће преостали дио суфинансирати Развојни програм Уједињених нација (УНДП), те је истакао да је сигуран да ће се проблем становника Језера, што се тиче плављења ријеке Јошавке, у догледно вријеме ријешити.

„Како имамо информације, проблем плављења ријеке Јошавке је настао изградњом Хидроелектране Јајце осамдесетих година прошлог вијека", објаснио је предсједник Владе.

Он је истакао да ће се, у циљу превенције поплава, водити интензивни разговори са ХЕ Јајце како би се успоставила координација у регулацији водостаја.

„Ми ћемо комуникацију подићи на виши ниво - на ниво двије владе. Потребно је да буде прописана процедура, која ће се морати поштовати у таквим ситуацијама", нагласио је предсједник Владе.

Када су у питању значајни пројекти за општину Језеро, предсједник Вишковић је споменуо и изградњу моста преко ријеке Пливе.

„То је инвестиција од око 600.000КМ, коју ће реализовати Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде из средстава ИФАД-а. Извођач радова је изабран и чим почне грађевинска сезона, кренуће се у реализацију овог пројекта", рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић рекла је да ће се пронаћи начин за рјешавање вишедеценијског проблема излијевања ријеке Јошавке уз подршку Владе Републике Српске и Фонда солидарности за обнову Републике Српске.

„Пројектна документација је завршена. Када завршимо имовинско-правне односе, кренућемо у реализацију пројекта", рекла је Ружичић.

Након састанка са начелником општине Језеро, предсједник Вишковић је посјетио Зорану Вујић – самохрану мајку петоро дјеце, који живе у неусловном простору и рекао да ће Влада Републике Српске помоћи у стамбеном збрињавању ове породице како би мајка са дјецом имала квалитетније услове за живот.

Премијер Српске посјетио је и породице Душка Ружичића и Радмиле Томић, чија су домаћинства била поплављена, као и два приватна привредна субјекта који су извозно оријентисана "Гро лајн" и пилану "Шавија".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.