Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао са предсједником Удружења пензионера Републике Српске Радом Ракуљем

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас са предсједником Удружења пензионера Републике Српске Радом Ракуљем.

Премијер Вишковић изјавио је након састанка да из Закона о пензијско-инвалидском осигурању произилази да је Влада обавезна да сваког 1. јануара текуће године ради редовна усклађивања пензија на основу раста просјечне плате и раста потрошачких цијена.

„Раст просјечне плате у 2018. у односу на 2017. годину је био 3,13%, а раст цијена је био 1,2%. Законска обавеза усклађивања односи се на 50% од збира те двије цифре, а то је 2,17%. Ово није нешто што одређује ни Влада ни Удружење пензионера, него математика", објаснио је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер Вишковић је навео да је разлог данашњег састанка одлука о усклађивању пензија коју је донио Управни одбор Фонда ПИО 25. јануара, а која се односи на усклађивање пензија од 1. јануара 2019. године са повећањем од 2,17%.

„Када смо видјели ту одлуку и упоредили је са оним шта пензионери примају, дошли смо до сазнања да више од 70.000 пезионера који примају најниже пензије не би било обухваћено овим повећањем и њихово повећање би било нула. Нисмо то могли да дозволимо", рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер Вишковић је појаснио да је у јуну 2018. године било ванредно усклађивање пензија, да је претходна Влада најниже пензије повећала и да су оне прешле законски минимум, те да ово повећање од 2,17% не би обухватило поменутих 70.000 пензионера.

Он је истакао да ће Влада увијек имати посебан однос и разумијевање према пензионерима, људима који су, како је рекао, својим радом и животом допринијели Републици Српској у данашњем капацитету.

„Из захвалности према тим категоријема и разумијевајући њихове потребе, били смо на фону да донесемо одлуку Владе о одређивању износа најниже пензије и да обухватимо и ових 70.000 пензионера са овим процентом од 2,17%. Ова одлука ће сутра бити објављена у Службеном гласнику и нећемо чекати осам дана од објављивања, како би се већ могле обрачунати пензије, с обзиром на то да ових дана треба да крене исплата јануарске пензије по новом коефицијенту са увећањем од 2,17%", нагласио је премијер Вишковић.

Премијер Вишковић је рекао је да ће Влада, за ових 70.000 пензионера, обезбиједити додатна средства у износу између пет и шест милиона КМ, те да ће средства бити обезбијеђена из буџета, како би пензионери на равноправан начин учествовали у овом повећању.

Предсједник Владе Републике Српске је нагласио да је његов став и став Владе да се сви потези по питању унапређења стандарда пензионера повлаче само након договора и усаглашавања ставова са Удружењем пензионера и Фондом ПиО.

„Кад год Буџет Републике Српске буде у могућности да помогне пензионерима, и више од ових 2,17%, односно да имамо ванредна усклађивања, ми ћемо то и урадити. Ово је била законска обавеза, али обавеза која није обухватила свих 264.000 пензионера. Из ове законске обавезе би било изостављено 70.000 пензионера и Влада није могла да изостави те људе, него смо нашли модалитете и обезбиједићемо додатна средства у буџету да и ову популацију ставимо у исту раван са осталим пензионерима", поручио је предсједник Вишковић.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да је на састанку поручено да је Влада опредијељена да сарађује непосредно са Удружењем пензионера, те да ће, када се год створе материјалне претпоставке, издвојити више средстава за пензионере са најнижим пензијама.

„Отворили смо могућност да, зависно од кретања у Републици Српској, убрзо поново сједнемо и разговарамо о стању у пензијско-инвалидском осигурању", навео је предсједник Удружења пензионера.

Састанку су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и директор Фонда ПИО Младен Милић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.