Sign In

Премијер Вишковић разговарао у Источном Сарајеву са делегацијом компаније “Јумко” из Врања

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву са генералним директором копманије "Јумко" из Врања Браниславом Трајковићем и начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем.

Премијер Вишковић изјавио је након састанка да су представници „Јумка" изразили спремност да своје капацитете пренесу и на подручје Републике Српске, при чему ће им Влада Републике Српске пружити сву расположиву помоћ.

Он је истакао да је Република Српска спремна да компанији „Јумко" понуди земљиште за отварање производних капацитета у Републици Српској, те да су поједине локалне заједнице спремне да овој компанији, на годину дана, бесплатно понуде хале у којима би „Јумко" инсталирао своју опрему и почео произвиодњу.

„Данас смо се договорили да `Јумко` направи свој план активности, који ће доставити Влади Републике Српске, након чега ћемо заједно пратити реализацију", рекао је премијер Вишковић и додао да ће руководство „Јумка" донијети одлуку гдје ће на подручју Републике Српске ова компанија бити присутна.

Према ријечима премијера Вишковића, својим доласком „Јумко" неће бити конкуренција ниједном производном погону у Републици Српској, јер ће радити ону врсту производа који у овом моменту не производи нико у Републци Српској. Појаснио је да је ријеч о опреми за полицију; опасачима, униформама и слично.

Он је напоменуо да је Србија спремна да из свог фонда за подршку страним инвестицијама подржи своје пословне субјекте који желе да улажу у Републици Српској, те да је то додатни разлог да „Јумко" инвестира у Републику Српску.

Премијер Вишковић је рекао да очекује да и друге компаније из Србије искажу интерес за улагања у Републици Српској.

„То радимо да бисмо задржали наше људе на овим просторима, обезбиједили нова радна мјеста и спријечили одлазак радно способних у друге земље, прије свега земље Европске уније", рекао је премијер Вишковић.

Он је подсјетио да владе Републике Српске и Србије по убрзаној процедури раде на формирању заједничог предузећа, након чега ће слиједити изградња три хидроелектране у горњем току ријеке Дрине, што је пројекат вриједан око 500 милиона евра.

„Поносан сам што смо кренули у реализацију овог пројекта и што смо наше специјалне и паралелне везе претворили у нешто што је реално, нова радна мјеста и нове инвестиције", нагласио је премијер Вишковић.

Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево, рекао је да су представници ове локалне заједнице у претходном периоду одржали састанке са представницима компаније „Јумко" из Врања.

„Увјерили смо се у озбиљност њихових пословних намјера и били бисмо срећни уколико се они одлуче да отворе своје представништво или производни погон  на подручју општине Источно Ново Сарајево", изјавио је Ћосић увјеравајући да ће у сарадњи са Владом Српске, пружити подршку у вези са потребним процедурама како би дошло до отварања погона и запошљавања нових радника.

Начелник Ћосић је рекао да у Републици Српској не постоји компанија која производи и послује на начин као што то ради „Јумко" односно не послује у дијелу намјенске индустрије и балистичке опреме, тако да би, како истиче, то подразумијевало потпуно нови вид производње на подручју Српске.

Генерални директор компаније „Јумко", Бранислав Трајковић је подсјетио да је „Јумко" највећа текстилна индустрија у Србији, те да су, проширењем својих капацитета, заинтересовани да улажу у Републици Српској.

"Добили смо све информације и презадовољни смо. Услови за пословање у Републици Српској су изванредни тако да ћемо за седам дана отворити представништво у Републици Српској и послије тога, врло брзо, и погон који ће запослити одређен број људи", рекао је Трајковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.