Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у радној посјети општини Власеница

Објављено:

​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас општину Власеница гдје је разговарао са начелником општине Мирославом Краљевићем и представницима привредних субјеката са овог подручја.

Теме разговора биле су актуелна друштвена и економска питања у општини и могућности подршке Владе Републике Српске одрживом економском развоју ове општине.

Премијер Вишковић је нагласио да је обавеза Владе да помогне овој локалној заједници и њеним  привредним субјектима.

„Пројекти који су у Власеници започети током 2018. године су обавеза Владе Српске за финансирање у наредном периоду, а ријеч је о изградњи полицијске станице, студентско-ђачког дома, те локалних путева за шта је Влада издвојила око 2,8 милиона КМ", подсјетио је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер Вишковић је изјавио да ће Влада помоћи и рјешавање нагомиланих проблема у власеничком Дому здравља истакавши да овај дом има одређени број радника који су стекли услове за пензионисање, али да нема довољно средстава за уплату доприноса за остваривање пензије.

"Ми смо прихватили да то уради Влада, односно ресорно министарство, да обезбиједимо новац за пензионисање тих људи и, како смо констатовали скупа са директорицом, то ће Дом здравља у наредном периоду довести, како економисти кажу, на позитивну нулу", нагласио је предсједник Вишковић.

Према ријечима предсједника Вишковића, Дом здравља ће имати приходе и расходе који ће моћи да покривају трошкове.

"Очекујем да Дом здравља Власеница у неком будућем периоду буде једна од установа која, ако ништа, неће више гомилати заостале обавезе које су у овом моменту око три милиона КМ", истакао је премијер Вишковић.

Предсједник Вишковић је додао да се питање нагомиланих обавеза не односи само на Дом здравља Власеница него и друге здравствене установе.

"То ћемо рјешавати на Влади у наредном периоду. Имамо Акциони план, имамо динамику за то питање. Министар и Влада имају обавезу да сада на неки начин све од терцијалног и секундарног нивоа здравствене заштите, све здравствене установе доведемо, ако је бар могуће, на позитивну нулу", рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Начелник општине Мирослав Краљевић рекао је да је на састанку разговарано о комплетној проблематици општине Власеница, а да је кључно питање како зауставити расељавања становништва.

"Све теме су везане управо за ово, почевши од инфраструктуре, водовода, струје, па питање Дома здравља, предузећа, да разним олакшицама помогнемо људима до најудаљенијих села да остану на својим имањима, у својим кућама. Ја вјерујем премијеру, институцијама Републике Српске, као и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, свима онима који стоје иза општине Власеница и цијелог овог нашег простора. Само је циљ да останемо и опстанемо на овим просторима", навео је Краљевић.

Премијер Српске Радован Вишковић разговарао је и са члановима Привредног савјета општине Власеница о рјешавању проблема у вези са Законом о раду, о пореској политици, пореским олакшицама, те смањењу фискалних и парафискалних намета.

Разговарано је и о питањима из области електропривреде, проблемима у вези са пружањем транспортних услуга предузећима која су у дјелимичном или потпуном власништву Владе Републике Српске, те расподјели дрвних сортимената и ревитализацији Ски центра "Игришта".

Састанцима у општини Власеница присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.