Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и градоначелник Игор Радојичић посјетили бањалучко насеље Пријечани

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и градоначелник Града Бањалука Игор Радојичић посјетили су данас насеље Пријечани поводом проглашења ванредне ситуације у појединим дијеловима Бањалуке.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић навео је да ће локација, коју су данас обишли у бањалучком насељу Пријечани, бити санирана наводећи да је то једно од критичних мјеста, прије свега због клизишта.

Предсједник Вишковиће позвао је грађане са угрожених подручја да остану на опрезу и додао да је ситуација знатно боља  у односу на претходну ноћ.

,,Основни циљ је био да заштитимо људске животе и материјална добра и мислим да смо, у овом моменту, то успјели“, поручуо је предсједник Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске навео је да су, у протеклих 24 сата, кишне падавине износиле око 60 литара по метру квадратном, док се у наредна 24 часа очекује мања количина падавина, од 20 до 30 литара по метру квадратном.

Предсједник Вишковић је истакао да су Врабас и остале притоке, прије свега Врбања, значајно стагнирале у односу на претходну ноћ.

Он је навео да је на данашњем састанку Координациони тим Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина дат налог Хидроцентрали у Бочцу да повећа испуштање воде из акумулационих језера са 250 литара у секунди на 300 литара воде у секунди.

,,Очекујемо да тај талас дође до првог мјерног мјеста на Градском мосту у Бањалуци гдје ћемо видјети колико ће ово утицати на повећање Врбаса. Према стручним процјенама квалификованих људи, не очекује се значајан раст Врбаса јер су све притоке, низводно од Бочца, смањиле доток и то ће компензовати тих додатних 50 кубика које ће бити пуштено“, рекао је предсједник Владе Српске.

Он је истакао да је координисаним радом свих релевантних институција избјегнута већа штета на подручју Бањалуке и сусједних општина.

Предсједник Вишковић је поручио да ће, након што буде окончана ова природна непогода, бити урађена детаљана анализа свих предузетих активности на санирању посљедица ове поплава и додао да сад већ има уочених недостатака који морају бити отклоњени како би у наредном периоду били спремнији за овакве непогоде.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Градски штаб за ванредне ситуације ставио ван снаге одлуку о ванредној ситуацији на подручју шест мјесних заједница, те да се ситуација знатно поправила у односу на јуче када је проглашена ванредна ситуација.

,,Проглашење ванредне ситуације остварило је ефекат, прије свега, превентивно да се ангажују људство и материјална средства. Након те одлуке синоћ је било видљиво да су људи схватили озбиљно могуће проблеме збох поплава”, навео је Радојичић.

Циљ ове одлуке, како је појаснио, био је да ризик и штета буду сведени на минимум, те да се заштите људи и материјална средства, што је остварено.

Радојичић каже да се смањује ниво водотокова на подручју Бањалуке, додајући да је Врбас још веома висок на локацији Пријечана и да се очекује повећање испуштања воде из хидроелектрана на Врбасу из Бочца.

,,Мјесна заједница Пријечани једна је од локација коју су ноћас од поплава бранили припадници Цивилне заштите и грађани дужином обала Врбаса, с тим што су на овом подручју претходних дана предузимане превентивне мјере због бујичних токова и одводних канала", рекао је Радојичић, додајући да није било угрожених кућа.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.