Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић обишао поплављена подручја у Новом Граду

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом, обишао је данас поплављена подручја у овој општини.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су иституције Републике Српске, поучене искуством из 2014. године, биле на опрезу и на основу координисаних активности Владе Републике Српске и Републичке управе цивилне заштите, 8. маја упутиле упозорење свим начелницима и градоначелницима  у Републици Српској да се прати хидрометеоролошка ситуација.

,,Процјене Републичког хидрометеоролошког завода су се обистиниле и било је локалних заједница гдје је за кратко вријеме пало 170-200 литара кише за неколико сати. Нама су, у суштини, у већини локалних заједница, буичне воде направиле огромне штете. Приоритет нам је био заштита људских живота ”, поручио је предсједник Владе.

Према његовим ријечима, највећи проблем ће бити штета на пољопривредним земљиштима.

,,У одређеним локалним заједницама поплављени су и стамбени објекти. Влада ће, кад локалне заједнице направе процјену, помоћи у санирању штета”, поручио је предсједника Владе Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је са начелником општине Мирославом Дрљачом обишао препумпну станицу која је основ одбране ове општине.

,,Упознао сам се о начину одбране Новог Града који је специфичан јер је градско подручје ниже од нивоа ријеке, али није поплављено. Влада ће настојати да пројектима Свјетске банке или на други начин обнови препумпну станицу или да се станица стави на већи ниво погонске сигурности како би ова локална заједница била заштићена", изјавио је предсједника Владе Вишковић.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да се предсједник Владе Републике Српске, и прије посјете општини Нови Град, свакодневно информисао о ситуацији у овој локалној заједници.

,,Водостај опада и надамо се да излазимо из проблема. Објекат на којем се заснива одбрана је из педесетих година прошлог вијека и разговарали смо, не само како да санирарамо штету од ових поплава, него како да у будућности направимо ефикасан систем да бисмо били заштићени", рекао је Дрљача.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.