Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас, у Доњој Градини, обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да ће Влада Српске и Влада Републике Србије, у наредном периоду, учинити све да у Доњој Градини буде изграђен комплекс гдје ће будуће генерације моћи да науче шта се дешавало у том логору и истакао да је Јасеновац био једини логор за дјецу у Европи, а можда и у свијету.

,,Тамо је на звјерски начин убијено 20.000 дјеце и то нас као одговорну власт обавезује да саградимо меморијални комплекс да млади и будуће генерације уче шта се њиховим прецима дешавало на овим просторима", поручио је предсједник Владе Републике Српске нагласивши да жртве усташког злочина у Јасеновцу и Доњој Градини не смију бити заборављене.

Предсједник Владе Републике Српске је подсјетио да је, у Јасеновцу и Доњој Градини, нестало 500.000 Срба.

,,На неки начин и до данашњег дана смо десетковани, а постављам питање као човјек шта би било да је тих 500.000 људи преживјело и да имају своје потомке. Онда би вјероватно и број Срба на овим подручјима био знатно већи. Данас смо ту да спасимо од заборава њихову жртву и да она не буде узалудна ", истакао је предсједник Владе Републике Српске.

Нагласио је да ће Влада Српске учинити све да се на достојанствен начин покаже читавој цивилизованој Европи и свим покољењима шта се у Доњој Градини дешавало прије више од 70 година и да то треба да буде опомена за све генерације које долазе да се нигдје и никада овакав злочине не понови.

Овом приликом, званичници су  поручили да је важно што Република Српска и Република Србија заједно обиљежавају Дан сјећања на страдање јасеновачких жртава и да је од изузетног значаја што ће, на основу договора предсједника Републике Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, Влада Републике Српске и Влада Републике Србије заједнички финансирати изградњу меморијалног комплекса у Доњој Градини.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић положили су, у име институција Републике Српске, вијенац на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина невино страдалим жртвама усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Вијенац су, између осталих, положили и предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која је предводила делегацију Србије,  и  предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

У оквиру обиљежавања Дан сјећања на страдање јасеновачких жртава, предсједник Владе Републике Српске присуствовао је парастосу и помену жртвама овог злочина.

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је, на гробном пољу Храстови у Спомен-подручју Доња Градина, парастос српским жртвама убијеним у усташком концентрационом логору Јасеновац, након чега су главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел и члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитали молитве на јеврејском и ромском језику за своје страдале сународнике.

Обиљежавању Дан сјећања на страдање јасеновачких жртава присуствовали су и министри у владама Републике Српске и Републике Србије, представници Републике Српке у институцијама БиХ, преживјели јасеновачки логораши, потомци жртава јасеновачког система логора, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници локалних заједница из Републике Српске, представници дипломатског кора и међународних организација и други представници политичког и јавног живота те многобројни грађани.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.