Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић свечано отворио фабрику за прераду дрвета и производњу биомасе и пелета у Добруну код Вишеграда

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је свечано отворио, у Добруну код Вишеграда, фабрику за прераду дрвета и производњу биомасе и пелета, у коју је "Златар шпед", породична компанија из Србије,  уложила преко милиона евра.

Предсједник Владе Вишковић, захваливши се инвеститору за улагање у Добрун, рекао је да се Република Српска и Србија једино могу одбранити ако се економски повезују.

Премијер Вишковић је напоменуо да су недавно донесена одређена законска рјешења која ће подстаћи инвестиције у Републици Српској, а односе се на то да сви који инвестирају буду ослобођени пореза на вриједност инвестиције за опрему коју желе да инсталирају у производним погонима, те да на повећање плата постоји поврат одређених средстава.

,,Акценат је стављен на реални сектор, на запошљавање и сви морају да прихвате чињеницу да се број запослених у Републици Српској из дана у дан повећава", поручио је предсједник Владе.

Премијер Вишковић је истакао да Република Српска води рачуна о сваком становнику и да ће тако и наставити, те напоменуо да је у Српској запослено 265.000 људи што је до сада највећи број запослених.

Предсједник Владе Вишковић је позвао инвеститоре да и даље улажу у Републику Српску.

Директор и власник фабрике "Златар шпед"  Данко Пушичић изразио је наду да ће ова инвестиција бити добар примјер који ће слиједити и други привредници из Србије и да ће у наредном периоду бити више оваквих инвестиција у Републици Српској.

,,Тренутно је запослено 50 људи, још нисмо подвукли црту и нисмо стали са инвестицијама, али је више од милион евра. Уложиће се додатна средства у финализацију постојеће производње и требало би да буде запослено још 30 људи ", прецизирао је Пушичић.

Он је премијеру Вишковићу, представницима Владе Републике Српске и начелнику општине Вишеград, захвалио на  подршци и изразио увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да запослење 50 људи много значи за ову малу општину, те да посебно радује што се на томе неће стати, већ ће бити новог запошљавања.

Он је рекао да се изградњом ове фабрике свима враћа вјера да Вишеград може да буде општина просперитета и једна од значајнијих локалних заједница у привредном смислу.

,,Ово је показатељ како локална заједница уз подршку Владе Републике Српске и уз заинтересованост инвеститора, нарочито из братске Србије, може доћи до оваквог пројекта", истакао је Ђуревић.

Он је додао да су у протекле двије године у општини Вишеград отворена још четири слична погона који запољшавају више од 100 људи, те да је ова локална заједница показала да може, хоће и зна да привуче добронамјерне инвеститоре.

,,Помогли смо власницима ове фирме у инфраструктури и показали да можемо домаћински да се носимо и тиме се поносимо. Ми сваке године кроз буџет издавајамо средства за помоћ сличним пројектима, при изградњи инфрастрктуре, од канализације, водовода, електричне енергије, расвјете да бисмо помогли свима који желе да улажу у овој општини", поручио  је Ђуревић.

Он је захвалио Влади Републике Српске и премијеру Вишковићу који су показали да стоје иза свих локалних заједница у Републици Српској и добронамјерних инвеститора који улажу у Републику Српску.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.