Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио Представништво Републике Српске у Србији

Објављено:

​​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић посјетили су данас, у Београду, сједиште Представништва Републике Српске у Србији гдје су разговарали са шефом овог представништва, Млађеном Цицовићем.

Током састанка је оцијењено да фокус будућег рада, прије свега, буде на јачању економске моћи Републике Српске и подстицању улагања инвестиција из Републике Србије у Републику Српску.

Премијер Вишковић је истакао да Представништво по својим бројним активностима предњачи у односу на сва представништва Републике Српске.

Предсједник Владе је посебно похвалио рад Млађена Цицовића који је, како каже, знао на прави начин да искористи своју позицију и презентује Републику Српску на добар начин.

„За све што се постигло у Србији, бројни контакти, заједничке сједнице, пројекти који се остварују из Србије према Републици Српској, једним дијелим можемо да захвалимо овом Представништву и господину Цицовићу", истако је премијер Вишковић.

Предсједник Владе је рекао да су сва представништва Републике Српске достигла ниво институционалног представљања Републике Српске.

„У наредном периоду морамо се више окренути економским питањима и јачању привредних веза прије свега земаља у којима се налазе наша представништва", нагласио је премијер.

У том погледу, премијер је са задовољством истакао што ће Млађен Цицовић у скоријем периоду разговарати са представницима одређеним привредних субјеката у Србији, како би се отвориле могућности да те компаније отворе своје погоне у Републици Српској.

„Заједно са овим Представништвом и Владом Србије у разговору са привредницима прије свега из Србије, покушаћемо и радићемо на томе да сједишта њихових представништава у БиХ, на неки начин буду на територији Републике Српске, јер скоро је незамисливо да имате више него јаке и познате брендове која имају своја представништва Широком Бријегу, Мостару и другдје", рекао је премијер Вишковић.

Према његовим ријечима, на тај начин би се знатно утицало на повећање броја запослених у Републици Српској.

„Нама је више него значајно да имамо запосленост, било да је и пет и 10 и 20 радника, а размишљати о стотину, двјесто радника је нешто што заиста у некој коначници очекујемо и што би био врх онога што желимо. Не одричемо се ниједног новог радног мјеста. Због тога сам данас овдје", рекао је премијер још једном осврћући се на најављене активности Предстaвништва Српске у Београду у смислу остваривања сарадње са привредним субјектима са подручја Србије.

Предсједник Владе Српске је искористио прилику да позове компаније из Србије да размисле о отварању својих капацитета у Републици Српској, поручивши да ће Влада Српске учинити све да раде по најповољнијим условима.

„Спремни смо за сваку врсту договора, поготово ако је озбиљан инвеститор у питању и ако се ради о инвестицијама са неколико стотина запослених људи, да таквим инвеститорима понудимо и посебне услове. Спремни смо, ако треба, мијењати и нека законска рјешења да прилагодимо таквим људима и институцијама, јер опстанак нашег народа на овим просторима, у Србији и и Српској, у наредним периодима биће везан само за економска питања", поручио је премијер Републике Српске.

Посебно је нагласио чињеницу да се управо отварањем нових радних мјеста, остваривањем солидних плата може зауставити одлазак становништва како из Републике Српске тако и из Србије.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Златан Клокић, рекао је да су на састанку договорене активности које ово Представништво треба да реализује у наредном периоду

„Надам се да ћемо наредне године, кад будемо сумирали ове резултате, говорити о успјесима. Када говоримо о Представништву Српске у Србији, морам рећи да је оно једно од најактивнијих", потврдио је министар Клокић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изразио је задовољство због данашње посјете предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића и министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златана Клокић.

"Ова радна посјета је наставак онога што смо већ разговарали код предсједника Владе Српске, у Бањалуци, на радном састанку са шефовима представништава гдје смо договорили и конкретне активности и послове које би у овој години али и у  наредном периоду, сви ми у Представништву требали да радимо", рекао је Цицовић.

Он је нагласио да би у наредном периоду требало да сви више пажње посвете јачању сарадње привреде Републике Српске и Србије.

"Радићемо на подстицају извоза из Републике Српске али посебан задатак ће бити да покушамо да бар једну инвестицију у наредном периоду или у наредној години доведемо у Републику Српску из Србије. Нећемо робовати неким великим причама, него ћемо радити и на малим пројектима који запошљавају и пет радника. То ће бити сигурно од велике користи за што бољи живот и јачање привредне активности у Републици Српској", истакао је Цицовић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.