Sign In

Премијер Вишковић у име Владе Републике Српске донирао 30.000КМ Дому за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас, поводом обиљежавања ​Недјеље дјетета, ​Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци и у име Владе донирао 30.000КМ за побољшање услова живота у овој институцији.

„Уз помоћ Владе Републике Српске и средстава Владе Републике Србије, Дом ће од Светог Николе имати вртић, који ће дјецу која овдје бораве повезати са другом дјецом са подручја града“, рекао је предсједник Владе и додао да ће ова институција на овај начин обезбиједити и додатна средства.

Влада Републике Српске, за потребе изградње вртића, обезбиједила је средства у износу од 100.000КМ, а Србија 100.000 евра.

Премијер Вишковић рекао је да ће се у буџету Републике Српске за 2020. годину кроз ресорно министарство обезбиједити и грант за Дом „Рада Врањешевић“, што ће овој установи омогућити да се потпуно посвети образовању и васпитању дјеце.

Премијер Вишковић рекао је да даје пуну подршку руководству Дома и запосленим радницима.

„Дјеца без родитељског старања овдје траже нову љубав, нову породицу, они се везују за те људе и они су, на крају крајева, њихова нова породица и њихови нови родитељи“, изјавио је предсједник Владе.

Предсједник Владе навео је да у Дому бораве дјеца свих узраста.

„Имају и свршеног студента који сад одрађује приправнички стаж. Лично ћу се укључити да помогнем том младићу да добије и запослење, јер то је добар пут и за осталу дјецу да виде да својим трудом, радом и залагањем треба да креирају свој живот и да постану људи који ће у будућности да дају пуни допринос развоју Републике С​рпске“, нагласио је предсједник Владе Републике Српске.

Владимир Кајкут, директор Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић", рекао је да Влада Српске као оснивач установе континуирано помаже рад и да ће данашња донација бити искориштена за побољшање услова живота штићеника.

"Убудуће ћемо пружати нове услуге у складу са планом трансформације ове установе. За Дан Дома - Светог Николу отворићемо вртић, који ће бити намијењен дјеци из Дома и локалне заједнице с циљем инклузије у локалну заједницу", прецизирао је директор Кајкут.

Он је додао да ће до краја године почети са још неким услугама социјалне заштите, међу којима је савјетовалиште за штићенике Дома и њихове сроднике.

"У плану је и отварање прихватилишта за дјецу која су жртве породичног насиља", каже Кајкут.

Он је навео да у Дому, капацитета 120 дјеце, борави 70 штићеника. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.