Sign In

Премијер Вишковић отворио 23. Међународни сајам грађевинарства „Грамес 2019“ и Сајам електро-машинске индустрије и иновације „Деми 2019“

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворио је данас у Бањалуци 23. Међународни сајам грађевинарства „Грамес 2019“ и Сајам електро-машинске индустрије и иновације „Деми 2019“.

Премијер Вишковић рекао је да су ови сајмови добра ствар и да импонује то што је присутно преко 11 земаља са преко 100 излагача.

„Поједини излагачи, односно компаније које се неко вријеме овђе нису појављивале, су поново ту. То шаље поруку да Република Српска прави пословни амбијент који је пожељан компанијама, јер оне препознају Републику Српску као своје будуће тржуиште“, нагласио је предсједник Владе и напоменуо да је Влада Републике Српске ту да помогне реалном сектору и привреди. 

Премијер Вишковић ја изразио разумијевање за захтјеве привредника и рекао да се на креирању заједничких рјешења мора радити заједнички.

„Свима су врата отворена, па и појединачним привредним субјектима, да дођу да разговарамо и направимо најбоља законска рјешења која могу постојати у једном привредном амбијенту“, рекао је премијер Вишковић и истакао да је коначни заједнички циљ смањење оптерећења на привреду.

Предсједник Владе је напоменуо да оптерећења треба да се смањују, али да исто тако треба да се рјешава сива зона.  

„Очекујем ту највећу помоћ од привредних субјеката и привредне заједнице, јер они најбоље знају шта треба држава да уради како би се спријечила сива зона. Понудио сам им да формирамо заједничка радна тијела и радне тимове који ће радити на креирању законских рјешења“, рекао је премијер и додао да се сива зона неће елиминисати у потпуности, али да би се направили значајни помаци када би она била смањена за 50% у наредне двије године.

Предсједник Владе је рекао да не може доћи до значајнијих смањења оптерећења за реални сектор све док се не нађу алтернативни извори из којих ће се приходовна страна у буџету повећавати, како би се на рашодовној страни могле давати олакшице.

“Математика је јасна и није питање да ли неко то жели или не жели. Не желим да доведем у питање исплату пензија, плата или социјалних давања. Оног момента када обезбиједимо реалне изворе за повећање прихода у буџету онда ћемо договорити очекивана растерећења. Надам се да ћемо врло брзо имати одређена законска рјешења", истакао је премијер Вишковић. 

Предсједник Владе је рекао да је све што Влада ради кроз акционе планове и измјене законских рјешења на том путу. 

“Значајније ствари се могу десити искључиво када Влада и пословна заједница креирају такве законе које ће поштовати једни и други. Том договору се надам и био бих реалан када кажем да од 1. јануара наредне године имамо законска рјешења која ће нашу сиву зону свести на реално подношљиву. Сива зона постоји и у свим земљама Европске уније само су њени проценти знатно мањи него у БиХ", нагласио је предсједник Владе Републике Српске.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић истакао је да му је задовољство да је на сајму представљено много иновативних рјешења и програма. 

"Министарство ће подржати свако улагање у нове технологије и на тај начин олакшати пословање привредницима. Грађевинарство остварује експанзију кроз бројне пројекте у Републици Српској и помаже њеном и развоју привреде", нагласио је Петричевић. 

Помоћник министра за урбанизам и просторно планирање Драган Јевтић нагласио је да су за ову годину планирали измјене и допуне Закона о уређењу простора. 

"Планирамо извршити поједностављивање процедура, а нарочито приликом добијања документације која је потребна за изградњу", истакао је Јевтић. 

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да је у току кампања "Бањалука се гради" и да се сваки дан отвара неки инфраструктурни пројекат, који је уско везан за грађевинарство. 

"Ми ове године директно финансирамо пројекте у вриједности од око 40 милиона КМ, а имамо рекордну годину и када је ријеч о високоградњи. Ми стварамо позитиван амбијент, али је највећи проблем да нађемо довољан број извођача радова који могу да испрате овај темпо", истакао је Амиџић. 

Предсједник компаније "Боксит" из Милића Рајко Дукић оцијенио је да привреда Републике Српске из године у годину напредује и да мјере Владе које су тренутно у примјени и које су планиране иду ка томе да подрже реални сектор. 

"Без производње добара овђе нема опстанка. Очекујем да ће бити направљени помаци у растерећењу привреде чиме ће бити створене могућности да привредници више улажу у нове технологије, производњу, запошљавање и школовање кадра, а тада ће и буџет добити више", рекао је Дукић. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.