Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворио нови пословни објекат фирме за производњу аутомобилских дијелова ПАСС у Бијељини

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворио је данас у Бијељини нови пословни објекат фирме за производњу аутомобилских дијелова ПАСС.​​

Премијер Вишковић поручио је да je Влада Републике Српске до сада чинила и да ће у будућности чинити све да оваквим ​и сличним привредним субјектима помогне, да што лакше развијају своје привредне капацитете, запошљавају људе и праве одржив опстанак становништва на овим просторима.

Предсједник Владе рекао је да предузеће ПАСС запошљава 550 људи са тенденцијом да тај број ускоро повећа и на 1.000.

"У разговору са директором ове фирме Радом Малетићем чуо сам да ових 550 људи у просјеку има плату од 1.000 КМ уз топли оброк, на шта се редовно плаћају обавезе и доприноси држави, онако како је законом и позитивним актима и предвиђено", навео је премијер Вишковић.

Предсједник Владе посебно је поздравио Филипа Паса, већинског власника ове компаније из Њемачке, а који намјерава да погоне из Пољске који запошљавају око 3.500 радника у будућности сели према Републици Српској.

"Договорили смо се за почетак да буде запослено око 1.000 до 1.200 људи, јер тренутно немамо производни капацитет за 3.500 људи", рекао је премијер Вишковић и додао да ће то сигурно бити реализовано и да ће се тражити друга локација у Републици Српској на коју ће се моћи преселити комплетна производња из Пољске.

Предсједник Владе рекао је да то показује да Република Српска нуди конкурентне услове, да то страни инвеститори препознају и да долазе на ове просторе гдје отварају своје погоне.

"У бизнису нема љубави и емоција, него се гледа обострани интерес. Наш интерес је да се људи запосле и имају солидне плате, а страни инвеститор гледа да направи бизнис и профит. Радници у овој фирми раде за познате свјетске брендове - `Мерцедес`, `Бе-Ем-Ве`, `Волво` и све произведено извозе. То је нешто што свакој влади и премијеру на неки начин треба да импонује", поручио је предсједник Владе Радован Вишковић.

Премијер​ је рекао да ће Влада Српске учинити све да помогне предузећу ПАСС да би се ова производња у наредном периоду ширила.

Већински власник фирме ПАСС у Бијељини Радо Малетић рекао је да је данас отворено 11.000 метара квадратних производног простора, а да ПАСС сада укупно има 16.000 метара квадратних пословно-производног простора.

"Идемо ка циљу да запослимо око 1.100 радника, а сада их имамо 550. Циљеви су нам оријентисани ка томе", рекао је Малетић и напоменуо да у свему има снажну подршку Владе Републике Српске на челу са премијером Вишковићем.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да охрабрује отварање нових производних погона у Бијељини и Републици Српској, те захвалио свима који су допринијели да овај град добије нових 350 радних мјеста.

"Занимљиво је да се у овом предузећу у монтажи запошљавају углавном жене, а за сваку похвалу је то да имају стабилне и редовне плате", нагласио је Мићић и честитао руководству на отварању новог погона.

Данашњој свечаности присуствовао је и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, те бројни привредници и политичари из Републике Српске и гости из Њемачке. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.