Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао са представницима Свјетске банке

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Сарајеву, са Сирилом Милером, потпредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију и Емануелом Салинасом, директором за БиХ и Црну Гору у региону Европе и Централне Азије.

Предсједник Владе Републике Српске захвалио се потпредсједнику Свјетске банке на свим досадашњим пројектима који су уз подршку Свјетске банке реализовани или је њихова реализација у току у Републици Српској, као и на спремности ове финансијске институције да у потпуности подржи приоритете Српске.

На састанку је заједнички констатовано да су постигнути значајни резултати у свим реформским областима, при чему су истакли као позитивне примјере Хитни пројекат опоравка од поплава, Пројекат енергетске ефикасности, те Пројекат подршке запошљавању. 

Оцијењено је да је Пројекат реструктурирања Жељезница један од најуспјешнијих пројеката Свјетске банке реструктурирања јавних предузећа и да може да послужи као одличан примјер за реструктурирање и других јавних предузећа.

Предсједник Вишковић је истакао да су кључни приоритети Владе Републике Српске у наредном периоду реформа здравственог сектора и реформа јавних предузећа и да од Свјетске банке очекује додатни ангажман и по питању техничке помоћи и финансијске подршке. 

Реформа ИРБ РС, као компонента Пројекта банкарског сектора је такође у врху Владиних приоритета и очекује се да у првој половини године Радна група Владе и мисија Свјетске банке предложе најбоље рјешење.

Потпредсједник Свјетске банке је изразио пуну спремност да заједнички са Владом Републике Српске раде на зацртаним реформским правцима, истичући да се исти у потпуности уклапају у Стратегију партнерства Свјетске банке са БиХ и Републиком Српском, која се заснива на три области, и то: повећање ефикасности јавног сектора, креирање услова за убрзање раста приватног сектора, те изградња отпорности на природне катастрофе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.