Sign In

Премијер Вишковић у Привредној комори представио Приједлог програма економских реформи за период 2020-2022. година и Приједлог буџета Републике Српске за 2020. годину

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић представио је данас, у Бањој Луци, руководству Привредне коморе Републике Српске и привредницима Приједлог програма економских реформи за период 2020-2022. година и Приједлог буџета Републике Српске за 2020. годину.

Предсједник Владе Републике Српске Вишковић изјавио је да је Влада Српске, у складу са раније усаглашеним ставовима са партнерима, одредила приоритете кроз седам мјера.

,,То су повећање конкурентности и продуктивности привреде, одржив здравстевни сектор, боља организација јавних предузећа, образовање прилагођено потребама привреде, побољшање демографске позиције, информационе технологије и међународна регионална сарадња“, навео је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Вишковић је нагласио да је Приједлог програма економских реформи за период 2020-2022. година креиран у складу са европским стандардима.

,,Имамо оквир који добијемо од Европске комсије који морамо да поштујемо. Оно што ће бити конкретно и што ће произаћи из овог документа је Акциони план Владе Српске који ће бити урађен послије усвајања ових докумената и биће доступан јавности и на сајту Владе Републикe Српске“, појаснио је предсједник Владе Вишковић.

Према његовим ријечима, буџетом за наредну годину предвиђен је грант за подстицај привреди за технолошки развој.

Премијер Вишковић је нагласио да је за привреду предвиђено и милион КМ у Министарству енергетике и рударства, те милион КМ у Министарству привреде и предузетништва.

,,Имамо и 7,9 милиона КМ резервисаних за поврат дијела уплаћених пореза и доприноса на основу Закона о подстицајима. Имамо и Закон о доприносима, гдје ставку за запошљавање са 0,8 смањујемо на 0,6 за шта ће бити обезбијеђено девет милиона КМ. Измијенили смо и критеријуме за пласмане кредита Инвестиционо-развојне банке гдје је смањена стопа за кредитну линију за подршку привреди за увођење нових технологија. Увели смо и нову кредитну линију за брачне парове до 30 година старости за рјешавање стамбеног питања са каматном стопом испод три одсто", истакао је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић je подсјетио и на преузету обавезу да се од 1. јануара 2020. године из буџета, посредством Фонда за дјечију заштиту, у 100 одстотном износу рефундирају средства за породиљско боловање, за шта ће, како је рекао, у наредном периоду, на годишњем нивоу, бити потребно око осам милиона КМ.

„Ако направите збир давања по ове три-четири ставке, ми у буџету за 2020. годину планирамо да помогнемо нашу привреду, по разним основама, са око 30 милиона KM“, рекао је премијер Вишковић.

Говорећи о Приједлогу буџета за 2020. годину који износи 3.425.000.000 КМ, премијер Вишковић је навео да је он за 108 милиона КМ већи од ребаланса буџета за 2019. годину, док је у односу на план буџета за 2019. годину, већи за 168 милиона КМ.

„Из тога имамо обавезе које смо преузели из законских рјешења, која су већ усвојена у Народној скупштини, а то је повећање плата за буџетске кориснике. За ово је потребно 70 милиона КМ, а имаћемо и редовно усклађивање пензија од 1. јануара и за то ће бити потребно око 40 милиона КМ“, рекао је премијер Вишковић и истакао да је буџетски оквир за 2020. годину планиран реално.

Премијер Вишковић захвалио се свим привредним субјектима у Српској на доприносу што у овом моменту у Републици Српској има највећи број запослених, од када се тај показатељ мјери у Српској.

„То је њихов допринос. На крају крајева, они су ти који пуне буџет и који омогућавају и ребаланс и додатне приходе. Сигурно је да ћемо у наредном периоду као Влада, заједно са Привредном комором, пратећи сва дешавања на тржишту и у окружењу, креирати неке мјере које ће додатно стимулисати нашу привреду“, нагласио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе је изразио наду да ће ускоро бити формирани Савјет министара и Влада Федерације БиХ, како би се могло наставити са реализацијом значајног броја пројеката, који су сада у застоју.

Према ријечима премијера Вишковића, око 200 милиона КМ средства „Електропреноса БиХ“, која су планирана за инвестиције су блокирана, а од тога 42 одсто средстава припада Републици Српској.

„Оно што је посебно битно за Републику Српску и за наше привредне субјекте јесте да отворимо и питање заштите домаће производње, увозних тарифа, царина и свега оног што прави проблеме нашој привреди“, рекао је премијер Вишковић.  

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић подсјетио је да је Привредна комора Републике Српске, као и сваке године, имала активну улогу у креирању мјера из Програма економских реформи.

„Наши приједлози и оно што је Влада у овом документу маркирала као кључне проблеме, у вези са конкурентношћу привреде, се поклапа. У документу се налази све оно што би требало допринијети бржем и динамичнијем развоју, уколико се пронађе начин да те мјере буду благовремено и на одговарајући начин проведене“, истакао је Ђурић.

Борко Ђурић указао је на технолошку застарјелост као једну од препрека конкурентности домаће привреде и изразио наду да ће се из буџета Републике Српске издвојити средства за технолошки развој предузећа.

Он је нагласио да се на данашњем састанку могло чути много конкретних питања и приједлога и додао да су редовни састанци неопходни како би се превазишли проблеми које имају привредници.

Састанку у Привредној комори присуствовали су министар финансија Зора Видовић, министар научно-технолошког развоја, високог образовања и информационог друштва Срђан Рајчевић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и министар просвјете и културе Наталија Тривић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.