Sign In

Премијер Вишковић и министри разговарали са члановима Управног одбора Привредне коморе Републике Српске

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са министрима, разговарао јe данас, у Бањалуци, са члановима Управног одбора Привредне коморе Републике Српске.

Премијер Вишковић изјавио је да је на састанку отворено разговарано о свим заједничким питањима Владе и Привредне коморе, те истакао да је Привредна комора Републике Српске значајан партнер Влади Републике Српске у креирању привредног и пословног амбијента.

„Желимо да све наредне потезе Владе, који се односе на повећање запослености и личних примања и на стварање што бољег и успјешнијег привредног амбијента у Републици Српској, радимо заједно", рекао је премијер Вишковић и додао да је из тог разлога данас договорено да се представници Владе и Привредне коморе састају једном мјесачно.

„Доживљавам Привредну комору, не као супарника, него као партнерску страну, јер и Привредна комора и Влада имају исти интерес, а то је да олакшамо и унаприједимо привредни амбијент у Републици Српској", истакао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је прихваћен приједлог Привредне коморе да, Програм економских реформи за наредне три године, у својој завршној фази израде, буде презентован у Привредној комори пред ширим аудиторијумом.

„При креирању буџета свакако ћемо узети у разматрање и захтјеве који су данас изречени, а односе се, прије свега, на подстицаје Владе и других институција привредним субјектима који у наредном периоду желе да технолошки унаприједе своју производњу и да на тај начин убрзају развој својих комапнија и повећају запосленост", рекао је премијер Вишковић.

Он је најавио да ће Влада Републике Српске радити на овом питању и да ће у буџету креирати такву мјеру.

„Влада Републике Српске остаје и у наредном периоду отворена за сарадњу са Привредном комором, Унијом удружења послодаваца, синдикатима и свима онима који имају искрену намјеру да привредни амбијент у Републици Српској буде свакодневно бољи. Да од тога сви заједно имамо корист, а највише наши грађани и да на неки начин учинимо све да наше људе колико је могуће више задржимо на овим просторима, да имамо веће плате и ​задовољније раднике", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић изјавио је да је на данашњем састанку било ријечи о приједлозима коморе у вези са креирањем Програма економских реформи за наредне три године.

Он је истакао да је договорено да сваки мјесец буду организовани оперативни састанци, с циљем рјешавања актуелних питања и проблема.

,,Закључили смо да по креирању Програма економских реформи за наредни период, он буде презентован пред већим бројем привредника, у Привредној комори, гдје ће постојати могућност њиховог укључења и утицаја на одређене одредбе и мјере. Такође, тражиће се начин да се, у оквиру програма, поред осталог, обезбиједе одређена средства с циљем подршке технолошком развоју привредних субјеката, који буду имали адекватне програме и испуне прописане критеријуме", навео је Ђурић.

Он је скренуо пажњу и на негативне појаве с којима се суочава привреда Републике Српске, као што је недостатак радне снаге и смањење наруџби за извозно орјентисана предузећа.​

Данашњем састанку са члановима Управног одбора Привредне коморе Републике Српске присуствовали су и: министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, министарка просвјете и културе Наталија Тривић и министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.