Sign In

Премијер Вишковић на обиљежавању 25 година постојања Уставног суда Републике Српске

Објављено:

​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас у Академији наука и умјетности Републике Српске, свечаној академији поводом обиљежавања 25 година Уставног суда Републике Српске.

Премијер Вишковић искористио је прилику да запосленима у Уставном суду Републике Српске и свима у Републици Српској честита јубилеј од 25 година постојања ове институције.

„Уставни суд Републике Српске је чувар уставности и законитости Републике Српске. То је институција која се позиционирала и изградила у одбрани Републике Српске“, рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе подсјетио је на бројне иницијативе за заштиту виталног националног интереса које су упућене Уставном суду.

„У протеклих неколико година било је насртаја на рушење институција Републике Српске, па и кроз Вијеће народа. Према Уставном суду подношене су разне иницијативе за заштиту виталног националног интереса. Уставни суд је то на један законит, коректан и добар начин ставио у оквире законитости Републике Српске“, истакао је предсједник Владе и додао да се број тих иницијатива у посљедњем периоду смањио. 

Премијер Вишковић рекао је да је Влада одлучна да помогне да Уставни суд Републике Српске добије нову зграду и подсјетио да је Влада Републике Српске 2017. године обезбиједила средства у износу од 500.000КМ за плаћање накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта и ренту.

„У наредном периоду треба да помогнемо Уставном суду да дође до адекватног простора и ми ћемо то у Влади сигурно урадити, како би прича која је започета још 2017. године кренула у реализацију и да неку сљедећу годишњицу Уставни суд прослави у новим просторијама“, рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске нагласио је да ће се на тај начин створити амбијент како би Уставни суд и даље могао да ради на заштити уставности и законитости Републике Српске.

„То је и више него значајно за све грађане који живе у Републици Српској“, рекао је предсједник Владе.

Премијер Вишковић поновио је да је Уставни суд институција Републике Српске која се на прави начин позиционирала и изградила у заштити Републике Српске, те је изразио очекивање да ће свој рад тако наставити и у наредном периоду.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да само јак, ауторитативан и ефикасан Уставни суд значи и јаку Републику Српску, као заједницу утемељену на праву.

"Сви знамо да је без постојања Уставног суда незамисливо успостављање, али и развој демократског друштва утемељеног на праву, у којем су принципи уставности и законитости доминантни вриједносни, али и функционални постулати", рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је навела да је данашње обиљежавање прилика и да се укаже на значај постојања јаких институција као гаранције развоја Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је истакла да Република Српска представља релативно младу политичко-правну заједницу која је још обухваћена различитим аспектима демократског, институционалног, правног, па и политичког сазријевања.

"Улога Уставног суда Републике Српске је у заштити, али и даљој изградњи и јачању свих вриједносних елемената без којих је савремена, демократска политичка заједница тешко остварива. Обиљежавање 25 година од његовог оснивања представља прилику да још једном укажемо на немјерљив допринос Уставног суда у изградњи Републике Српске и њеном очувању", нагласила је предсједница Цвијановић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.