Sign In

Премијер Вишковић присуствовао програму обиљежавања страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима 1942. године

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас програму обиљежавања страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима 1942. године.


Премијер Вишковић рекао је у свом обраћању  у Старом Броду да је истина о стравичним злочинима над Србима у Милошевићима и Старом Броду била сувише болна, трагична и немилосрдна, али деценијама вјешто прикривана и зато се никада не смије заборавити.

"Навршава се 77 година од страчних злочина над Србима у Милошевићима и Старом Броду. Сваке године се овдје окупљамо да би се присјетили и одали помен за више од 6.000 невиних жртава које су звјерски убијене и бачене у ријеку Дрину. Међу страдалима је било много жена и дјеце, који су били потпуно немоћни пред припадницима НДХ", рекао је премијер. 

Предсједник Владе навео је да је десетак хиљада до зуба наоружаних усташа, заједно са бројном домаћом муслиманском милицијом, пред собом тјерало непрегледне збјегове Срба из Олова, Сарајева, Кладња, Хан Пијеска, са Романије, Сокоца, из Рогатице и Борика. 

"Највећи и најмасовнији покољ над Србима усташе су починиле на православни празник Младенце, 22. марта 1942. године, у Старом Броду", подсјетио је предсједник Владе. 

Премијер Вишковић је рекао да су незапамћени злочини, убиства, клања, мучења, силовања и бацања у Дрину била толико опака да и њемачке јединице са друге стране Дрине у неком тренутку нису више могле да гледају масакрирање Срба, па су пуцали у ваздух и позивали усташе да се повуку. 

"Небројени су примјери дјевојака и жена са дјецом које су, не желећи да заврше у рукама усташа, скакале са стијена у Дрину. Хроничари су забиљежили да се у једном дану саможртвовало 326 дјевојака, заједнички скочивши у Дрину. Овакав примјер саможртвовања ријетко је забиљежен у историји", нагласио је премијер Вишковић. 

Након злочина из Другог свјетског рата, додао је предсједник Владе Радован Вишковић, страдање Срба на подручју Подриња поновило се и у Одбрамбено-отаџбинском рату. 

"Само на подручју горњег Подриња у протеклом рату убијено је 1.628 Срба, док се њих 164 и данас воде као нестали. Опет су страдали цивили, старци, жене и дјеца, и опет за то нико није одговарао. Остало је на нама и будућим генерацијама на овим просторима да памтимо и не заборавимо страдање нашег народа који није доживио правду", истакао је премијер Вишковић. 

Предсједник Владе је рекао да Влада и друге институције Републике Српске никада неће одустати од тражења правде, од опомињања, обиљежавања и сјећања. 

"Сваки живот који је неправедно угашен заслужује посебан помен. Нека сваки тај помен буде жеља и 
нада да се овакви немили догађаји не понове више никад. Нека им је вјечна слава", поручио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић положио је вијенац на спомен-плочу заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком,вијенац на спомен-плочу.

Премијер Вишковић данас је присуствовао и Светој архијерејској литургији коју је служио митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење шест епископа Српске православне цркве у Цркви Св. Цара Лазара и Косовских мученика у Андрићграду.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.