Sign In

Премијер Вишковић на свечаном пријему у Београду поводом Дана Републике Српске и дана проглашења првог Устава Републике Српске

Објављено:

​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је вечерас, у Београду, свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и дана проглашења првог Устава Републике Српске.

Свечани пријем који је приређен у Старом двору, у Скупштини Града Београда, организовало је Представништво Републике Српске у Србији.

Званицама се обратила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручивши да треба јачати снагу и очувати упорност и посвећеност даљој изградњи Републике Српске која је симбол опстанка и гарант безбједности.

Предсједница је истакла да је поносна на чињеницу да је, у готово немогућим околностима, обезбијеђена пуна институционална, политичка и финансијска стабилност Српске.

Присутне је поздравио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је нагласио да је Република Српска формирана као одраз слободе српског народа.

Изразио је задовољство што се у Београду вечерас обиљежава дан када је Република Српска добила први Устав.

"Био сам један од оних који је прије 27 година дигао руку и дао свој глас за доношење првог Устава Српске", рекао је Додик.

Патријарх српски Иринеј благословио je вечерашње окупљање и честитао Републици Српској 27 година постојања. Рекао је да Српска и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада "трн у оку".

„Искушењима можемо одољети само ако Република Српска буде јединствена, исто као и Србија. Ријека Дрина нас не дијели, већ спаја", поручио је патријарх српски Иринеј.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић, рекао је да су институције Републике Српске чврсто опредијељене за пуну и вјерну примјену дејтонског Устава.

Он је изразио задовољство чињеницом да и ове године Србија и Српска обиљежавају заједно ова два важна историјска датума.

Пријему су присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, потпредсједници скупштина Србије и Републике Српске, министри у владама Србије и Републике Српске и други високи званичници Републике Србије и Републике Српске.

Пријему су такође присуствовали представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета културе, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Српске и велики број других званица и гостију.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.