Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао промоцији првог лета Берлин - Бањалука - Берлин, компаније Рајанер

Објављено:

​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је промоцији првог лета Берлин – Бањалука – Берлин, компаније Рајанер са Аеродрома Бањалука, прије чега се, заједно са министром саобраћаја и веза Неђом Трнинићем, састао са в.д. генералним директором Јавног предузећа „Аеродроми Републике Српске" Зораном Ињцем.

Предсједник Владе рекао је да је и више него поносан јер је Аеродром Бањалука у 2018. години имао промет од око 35.000 путника, а да је за само три мјесеца 2019. године остварен промет од 23.000 путника.

„За 2019. годину планиран је промет од 150 – 200.000 путника, што је вишеструко повећање. Знамо да ће нам на том путу неки у нашем комшилуку позавидјети и да ће чак радити неке ствари да ометају наш развој, али Влада Републике Српске прихвата и признаје да је ово један од стратешких циљева Републике Српске и њеног развоја у наредном периоду," рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и додао да није само битно имати 30, 50 или 100.000 путника, него и како је дестинација препозната у свијету.

Предсједник Владе је рекао да су данас договорене конкретне ствари у вези са набавком опреме и проширењем смјештајних капацитета и изразио увјерење да ће се у наредном периоду ова дестинација учинити још привлачнијом за нове летове, путнике и нове видове превоза.

„Чули смо од извођача да ћемо скоро за два мјесеца имати отварање Карго центра који ће омогућити проширење услуга, а све то се неће моћи радити без подршке Владе Републике Српске," истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Предсједник Владе Српске рекао је да је са директором „Аеродрома Републике Српске" и ресорним министром договорено да направе процјену потреба и правца развоја, како би ово јавно предузеће у наредних годину и по дана било бар корак испред у омогућавању развоја ове дестинације.

„Ово је један од ријетних аеродрома у овом региону који ће врло брзо имати приступ за слијетање и полијетање са обе стране. Набављањем опреме ће се омогућити прелазак из прве у другу категорију аеродрома, а то значи слијетање и полијетање у смањеним временским условима и по ноћи", нагласио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, уз напомену да велики комерцијални аеродроми из треће категорије раде 24 сата без обзира на временске прилике.

Говорећи о будућим плановима, предсједник Владе је навео и рјешавање имовинско-правних односа и обезбјеђивање локације за изградњу зграде Управе за индиректно опорезивање и изразио наду да ће се већ ове године ријешити питање „Аеродрома Републике Српске", како би се ово предузеће могло неометано развијати у наредних неколико година.​

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да је лет Бањалука-Берлин четврта линија компаније Рајанера са бањалучког аеродрома.

"У првим мјесецима ове године премашили смо некадашњи број путника на годишњем нивоу. Очекујемо са осталим планираним авио-линијама, односно чартерима за Турску и Грчку, уз линију за Београд и друге дестинације, око 200.000 путника", рекао је Трнинић.

Он је истакао да Аеродром Бањалука постаје респектабилан објекат, те да на његовом развоју треба даље радити, за шта је потребна подршка Владе.

Вршилац дужности генералног директора "Аеродрома Републике Српске" Зоран Ињац рекао је да ће авион Рајанера од Бањалуке до Берлина летјети два пута седмично.

"И овај лет се уклапа у наш развојни концепт и наставићемо да развијамо наш авио-саобраћај на задовољство свих грађана. Влада Републике Српске низ година подржава развој наше фирме и то ће бити настављено", рекао је Ињац. ​

Он је најавио сезонске летове из Бањалуке према Анталији и Атини и додао да ће карго објекат омогућити услуге робног саобраћаја. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.