Sign In

Премијер Вишковић разговарао са руководствима ХЕ "Дабар" и ХЕТ-а о значајним енергетским потенцијалима

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је, у оквиру радне посјете Требињу, са руководством Хидроелектране „Дабар“ и Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ-а).


Премијер Вишковић је након састанка подсјетио на фокус његовог Експозеа, који је био на изградњи значајних енергетских потенцијала, на хидроелектранама „Дабар“, „Бук Бијела“, „Фоча“, „Паунци“ и другим.

„Нешто што сте обећали, морате и да проводите и пратите, како би се ишло у што бржу реализацију“, рекао је премијер.

Предсједник Владе је рекао да је данас са управом Електропривреде Републике Српске одлучено да се процедуре што је могуће више убрзају, поштујући законске оквире.

„Већ смо расписали тендер за изградњу ХЕ „Дабар“, прије свега грађевинског и машинског дијела“, рекао је премијер и додао да се нада да ће извођач радова бити познат до половине ове године и да ће се већ моћи кренути у реализацију. 

„То је битно зато што ће енергетски сектор Републике Српске имати довољно енергије коју ће извозити, а од тог извоза ћемо сви имати бенефите. Наш спољнотрговински дефицит ће се смањивати, порашће БДП, просјечне плате и запосленост - све оно што је у интересу Владе Републике Српске“, нагласио је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер Вишковић објаснио је да ће се изградњом ових капацитета у значајној мјери контролисати воде у окружењу, те да ће се тако регулисати и евентуалне будуће поплаве, али и да ће се омогућити већ постојећим системима ХЕТ-а да остваре повећање у производњи и од 50%.

Такође, предсједник Владе је рекао да је разговарно и о ХЕ "Дубровник", гдје је од јануара обустављена производња. 

“Оно што је битно је да се Влада Републике Српске укључи, да бисмо имали информацију када ће ХЕ „Дубровник“ бити на мрежи, јер нам је то битно да бисмо регулисали наше акумулације у Требишњици, и искористили воде које долазе, да би спремно дочекали љетни период, са максималним акумулацијама”, рекао је предсједник Вишковић. 

Премијер је додао да је разговарано и о другим важним енергетским објектима, као што су хидроелектране "Бук бијела", "Фоча" и "Паунци" и изразио наду да ће ове значајне инвестиције бити завршене током мандата ове Владе, те је истакао да су ово значајни капацитети, не само за Херцеговину, него и за Републику Српску.

Директор ХЕ "Дабар" Жељко Зубац изразио је задовољство данашњом посјетом премијера Вишковића и рекао да ова хидроелектрана „иде великим корацима напријед“. 

Зубац је поновио да је расписан међународни јавни позив за финансирање и изградњу преосталих објеката ХЕ „Дабар“.

"То подразумијева да тражимо компанију или групу компанија које ће обезбиједити финансијска средства по најповољнијим условима, поштујући свјетске стандарде и да ћемо електрану пустити у рад што прије", рекао је Зубац.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.