Sign In

Премијер Вишковић разговарао са замјеником градоначелника Мирком Ћурићем и Градским савјетом Града Требиња

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у оквиру радне посјете Граду Требињу, са замјеником градоначелника Мирком Ћурићем и Градским савјетом овог града.

Премијер Вишковић је, након састанка, изјавио да ће Влада Републике Српске и у наредном периоду у пуном капацитету пружати подршку Граду Требињу с циљем реализације пројеката који су од интереса за становнике овог града.

У том погледу, истакао је да је за овај град веома значајан пројекат система за наводњавање, гдје је већ завршена прва фаза радова.

„Већ смо покренули разговоре са Свјетском банком о другој фази која је вриједна неколико милиона КМ. Тиме бисмо довели и воду за наводњавање на зубачки плато, како би и тамошњи мјештани имали веће приходе од свог рада", навео је Вишковић.

Предсједник Владе је истакао да је за Требиње, као и за цијелу Херцеговину, битна изградња енергетских постројења и објеката које Влада Републике Српске намјерава да ради у наредном периоду.

Поновио је да је расписан тендер за изградњу ХЕ„Дабар", те да ће се ускоро расписати и тендер за ХЕ "Бук Бијела".

Предсједник Вишковић је нагласио да ће се до краја мјесеца формирати заједничко предузеће Републике Српске и Србије, за изградњу хидроелектрана „Фоча" и „Пануци".

„Истовремено радимо пројекат изградње пута од Тјентишта према Фочи. Србија је донирала одређена  средстава за изградњу тог пута и сада се само чека пројектна документација", рекао је предсједник Вишковић и објаснио да се ради нова траса долином ријеке Сутјеске, мост на ријеци Дрини и да онда прелази на пут који иде од Фоче према Шћепан Пољу.

Премијер Српске је подсјетио да се Влада обраћала Влади Црне Горе за контактну тачку за изградњу пута Фоча - Шћепан Поље и даље према Плужинама и Никшићу и да је јуче стигла потврда којом Влада Црне Горе даје контакт тачку, која се налази око 3 килиметра сјеверније од постојећег граничног прелаза у Шћепан Пољу.

„То нам је битно да можемо завршити пројектовање. Ово говорим у Требињу управо из разлога што жели да Херцеговину спојимо на овај пут", нагласио је премијер.

Предсједник Владе је рекао и да ће се радити пут од Требиња према Љубињу.

„Ја сам дошао у Требиње да видим докле су стигли пројекти који су започети у 2018. години. Влада има обезбјеђена новчана средства за све те пројекте, а они ће бити по својој динамици исплаћени и завршени на добробит свих грађана Града Требиње", истакао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Премијер је изразио задовољство одржаним састанком са Градским савјетом Града Требиња, кога чине угледни грађани Требиња, а који су током свог радног вијека руководили и управљали различитим ресурсима на подручју Града Требиња и Херцеговине.

Предсједник Вишковић је истакао да ће предложити да се такав савјет формира и у другим дијеловима Републике Српске.

„Сугестије чланова Савјета могу помоћи актуелној власти да нека питања боље ријеши", истакао је предсједник Владе и додао да се на тај начин могу употријебити знања и искуства чланова који су некад обављали одговорне функције у граду.

Замјеник Градоначелника Требиња, Мирко Ћурић, изразио је задовољство посјетом премијера Вишковића овој локалној заједници као и потврдом да ће Влада Републике Српске и у наредном периоду пружати подршку пројектима Града Требиња.

„Разговарали смо о актуелном стању, буџету Града са акцентом на издвајања на инфраструктуру. Закључили смо да се једино заједничким пројектима како Владе Републике Српске тако и Владе Србије може урадити доста тога како би људи остали у Требињу. Ови пројекти који се реализују ће свакако допринијети", нагласио је Ћурић.

Он је подсјетио да је Требиње прошле године посјетило преко 94.000 туриста из 90 земаља свијета.

„Ови подаци довољно говоре да је Требиње отворен град, а  заједничком сарадњом можемо да га учинимо још бољим", закучио је Ћурић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.