Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговараo са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом и предсједником Владе ФБиХ Фадилом Новалићем

Објављено:

​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговараo je данас, у Сарајеву, са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом и предсједником Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

Премијер Вишковић је рекао да је на данашњем састанку разговарано о животним питањима и да су ставови о тим питањима скоро идентични.

"Очекујем да већ у првом кварталу наредне године знатан број ових питања буде у оперативној разради и реализацији", навео је премијер Вишковић и нагласио да је приоритет заштита домаће производње, што траже и привредници у Републици Српској.

Предсједник Владе је истакао да у БиХ постоји јак увознички лоби и као примјер навео податак да је БиХ трећа земља у свијету по увозу меса.

"Питање увозничког лобија ћемо сигурно рјешавати у наредном периоду", нагласио је предсједник Владе и додао да су Република Српска и Федерација БиХ сагласне да је домаћу пољопривредну производњу неопходно заштитити.

Премијер Вишковић рекао је је да ће и Република Српска и Федерација БиХ повући тужбе које се односе на расподјелу прихода од индиректних пореза.

"Ми са овим договореним поравнањем повлачимо тужбене захтјеве и надам се да ћемо након празника, до краја јануара и то ријешити", рекао је премијер Вишковић.

Према његовим ријечима, коначно рјешење о поравнању у вези са повратом ПДВ-а је близу и постоји добра воља да се то питање ријеши.

"Влада Републике Српске послала је акт везан за то поравнање. Договорено је са премијером Новалићем, уколико имају неке примједбе, да их наведу. Ако је неко рачунао камате да то буде по истом принципу, односно да се односи и на Републику Српски и ФБиХ и да за сав овај период који је споран од 2012. године до данас подвучемо црту и да од Нове године кренемо од нуле", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је на састанку било ријечи о отвореним питањима - закону о ПДВ-у, извозу дрвних сортимената, процесу европских интеграција, реформи јавне управе, као и безбједности у БиХ.

Предсједавајући Тегелтија је рекао да је договорено да прва заједничка сједница Савјета министара и влада Српске и ФБиХ буде одржана до краја јануара 2020. године, те да се заједничке сједнице у том формату одржавају једном годишње, док ће састанци предсједавајућег Савјета министара и премијера ентитета бити одржавани једном у три мјесеца.

Када је ријеч о приоритетима за будући рад, предсједавајући Тегелтија је истакао заштиту домаће привреде, са великим акцентом на пољопривреду, смањење оптерећења на рад и на тај начин омогућавање повећање плата запослених, процес фискализације, питање дигитализације, као и рјешавање спорног питања депоновања нуклеарног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској.

Предсједавајући Савјета министара је најавио да ће стручни тимови сјести са људима који су креирали Закон о ПДВ-у и бавити се само кључним питањима о ПДВ-у, као што је питање стопе, питање да ли ће постојати диференцирана стопа или неће, те рока у којем се плаћа ПДВ и да ли ће се ПДВ плаћати на наплаћену реализацију.

Када је ријеч о ЕУ интеграцијама, предсједавајући Тегелтија је рекао је циљ да до средине 2020. године БиХ има кредибилан број реализованих мјера из Мишљења Европске комисије.

Говорећи о питању реформе јавне управе, предсједавајући Савјета министара рекао је да треба одблокирати овај процес.

Питање безбједности, према његовим ријечима, односи се прије свега на отворено питање повратка људи са ратишта у Сирији и питање миграција.

"Ми ћемо у врло кратком периоду одржати састанак на којем ће нам се придружити министри унутрашњих послова ентитета и министар безбједности у Савјету министара на којем ћемо анализирати сва та отворена питања", најавио је предсједавајући Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да је на данашњем састанку договорено да питање извоза дрвних сортимената треба вратити на почетак, као и да су учесници састанка сагласни да је потребно смањити оптерећење рада и на тај начин омогућити повећање плата запослених у приватном и јавном сектору.

Предсједавајући Тегелтија је најавио да ће чланови Управног одбора УИО из Савјета министара подржати договор ентитета када је ријеч о поравнању средстава са Јединственог рачуна УИО, истичући да су ентитетски премијери постигли висок степен сагласности када је ријеч о функционисању "Електропреноса".

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић рекао је да је данас договорена дјелимична, али значајна деблокада новца "Електропреноса БиХ".

"Од 180 милиона КМ инвестиционих средстава договорено је деблокирање 120 милиона КМ", рекао је премијер Новалић и додао да та деблокада може почети одмах.

Према његовим ријечима, Скупштина "Електропреноса БиХ" биће одржана између 15. и 20. Јануара 2020. године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.