Sign In

Премијер Вишковић представио резултате 100 дана рада Владе Републике Српске

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је, у Бањалуци, представљајући резултате 100 дана рада 16. сазива Владе Републике Српске, рекао да се интезивно ради на спровођењу активности које су у складу са мјерама предвиђеним у Експозеу и Програму економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. година.

„Имали смо седам мјера које је Влада у Експозеу промовисала, а то је побољшање конкуретности и продуктивности наше привреде, одржив здравствени систем, ефикасна, јавна управа, образовање и тржиште рада прилагођено потребама привреде, демографска политика, савремене технологије и дигитална економија и европске интеграције, међународна и регионална сарадња", презицирао је премијер и истакао да је Влада у с складу са тим мјерама већ провела одређене активности и предложила одређена законска рјешења.

Према његовим ријечима, Влада Српске ће и у наредном периоду наставити да реализује предвиђене активнсоти у складу са стратешким документима, а с циљем напретка и развоја Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске је подсјетио на олакшице којима је Влада растеретила послодавце.

„Путем Закона о дјечијој заштити, омогућили смо да послодавци сад плаћају 80% на бруто плате односно 50% на нето плате, а наша обавеза је да већ од 01.01.2020. то буде 100% на терет Владе. Утврдили смо Закон о измјенама и допунама закона на добит, гдје ослобађамо привредне субјекте да оно што инвестирају у нову производњу, да то буде на крају ослобођено пореза. Утврдили смо Закон о играма на срећу, Закон о фискалним касама, Закон о ефикасној когенерацији и обновљивим изворима енегрије," рекао је предсједник Владе.

Премијер Вишковић подсјетио је да је Влада донијела Акциони план запошљавања за 2019. годину и истакао да је на данашњој сједници Владе донесен Акциони план за рјешавања питања у здравственом сектору.

„Морам вам рећи да је то једна од мјера која је најболнија и која је препозната као таква у Експозеу и мјерама Владе Републике Српске. На данашњој сједници Владе је усвојен тај Акциони план, који ће министар Шеранић од сутра детаљно образлагати," рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Предсједник Владе је рекао да су у питању тачно прописане мјере, које ће се реализовати у наредне три до четири године.

„У овом тренутку дуг наших здравствених установа и ФЗО је милијарду КМ и ми то морамо санирати. Ми смо тачно направили свој план шта и како радимо. Од 01.01.2020. године, од нове буџетска година, ставићемо најмање 20 домова здравља у систем трезорског пословања. Да бисмо то урадили, морамо до тада очистити њихове обавезе и довести их на нулу", објаснио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске најавио је одлазак на Годишњу конференцију Међународног монетарног фонда у САД  те да ће, у оквиру радне посјете, одржати низ састанака.

,,Када сам се састао са представницима ММФа и Свјетске банке они су нам рекли да ће нам помоћи уколико осмислимо Акциони план за рјешавање питања у здравственом сектору", поручио је премијер Вишковић. 

На овом линку можете преузети Извјештај за стотину дана рада Владе Републике Српске​: 

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Documents/Izvjestaj%20za%20stotinu%20dana%20rada%20Vlade%20Republike%20Srpske.pdf Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.