Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао са члановима експертске групе за израду смјерница за лијечење COVID-19 инфекције

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговараo je данас, у Административном центру Владе Републике Српске, са члановима експертске групе за израду смјерница за лијечење COVID - 19 инфекције. 

Током састанка разговарано је о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, мјерама и активностима које су до сада предузете, као и плановима и активностима у наредном периоду.

Чланови експертске групе представили су приручник за лијечење инфекције изазване новим вирусом корона, с нагласком на организацију болничких служби у току епидемије.

Овим приручником је прописан начин на који директори болница и начелници клиника треба да организују свој рад у току епидемије, као и свеобухватне препоруке и анализе у вези са лијечењем инфекције изазване новим вирусом корона.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић истакао је да је епидемија вируса корона указала на потребу за јачањем капацитета јавног здравства и у области епидемиологије, с посебном потребом за већим бројем специјализација и епидемиолога.

Са састанку је контатовано да струка прати стање и релевантне информације у вези са дијагностиком, процедурама и лијековима које се користе у лијечењу болести изазвалих вирусом корона.

Истакнуто је да је болничка апотека на Универзитетско-клиничком центру Републике Српске добро снабдјевена, те да особље апотеке производи дезинфекциона средства намијењена за болнице и јавне установе.

На састанку је разговарано и о брзим дијагностичким тестовима на вирус корона, који ће омогућити брже добијање резултата у дијагностици вируса корона.

Експертску групу за израду смјерница за лијечење COVID - 19 инфекције чине  декан Медицинског факултета у Бањалуци и специјалиста клиничке фармакологије Ранко Шкрбић, специјалиста инфектологије Антонија Верхаз, супспецијалиста интензивне терапије Пеђа Ковачевић, специјалиста клиничке микробиологије Маја Травар, специјалиста клиничке фармације Тијана Ковачевић, затим специјалиста пулмолог интензивиста Огњен Гајић са „Мајо Клиник" из Минесоте, Мијомир Пелемиш специјалиста инфектологије и клиничке фармакологије са Медицинског факултета у Београду, специјалиста радиологије Саша Вујновић, те епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.