Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио општину Трново

Објављено:

​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић боравио је данас у радној посјети општини Трново.

Премијер Вишковић положио је вијенац на централни споменик палим борцима и цивилним жртвама у одбрамбено-отаџбинском рату, а претходно је разговарао са начелником општине Трново Драгомиром Гаговићем.

Премијер Вишковић изјавио је да Влада води рачуна о овој општини и да ће она бити у фокусу интересовања Владе и нагласио да колико је битно градити велике центре, као што је Источно Сарајево, да је битно и да живот у рубним општинама буде достојан човјека и 21. вијека.

Најављујући да ће се на томе ради​ти у наредном периоду заједно са локалном заједницом, предсједник Владе је рекао да ће се пронаћи начин за реализацију свих пројеката које општинске власти буду кандидовале према Влади Републике Српске.

"Влада је и до сада помагала ову локалну заједницу. Да није било те помоћи сигурно не би могло бити реализовано ни ово што је до сада урађено", истакао је премијер, подсјећајући да је Трново у рату било мјесто највећих страдања, да је уништена скоро сва привреда и стамбени фонд.

Премијер Вишковић је похвалио напор општинских власти које су Трново вратиле у живот и додао да је тренутно стање такво да се у овом мјесту граде тргови, спортска сала и други објекти како би се становништво задржало.

Посебно задовољство предсједник Владе је изразио чињеницом да је у основну школу у Трнову у новој школској години уписано 10 првачића у односу на прошлу годину када су први разред била уписана само два ученика.

Премијер Вишковић је поручио да становници Трнова не треба да брину да ће бити угашена школа и Дом здравља, јер Влада Републике Српске то неће дозволити.​

„Сигуран сам да ћемо бити у прилици да и у наредном периоду сарађујемо. До сад смо имали изузетно коректну сарадњу", нагласио је предсједник Владе.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је данас да ова локална заједница нуди добре услове за живот и да има перспективу, те да ће за пројекте у овој години бити утрошено 1,6 милиона КМ.

Гаговић је рекао да је премијера упознао о проблемима ове локалне заједнице, посебно о одласку становништва, у рату уништеној инфраструктури, привредним капацитетима и стамбеном фонду.

"Мислим да смо на путу да многе ствари поправимо и да је много стање боље него што је било", рекао је Гаговић.

Он је нагласио да се рађање дјетета на подручју ове општине стимулише са 1.000 КМ, склапање брака са 500 КМ, колико се издваја и за свако дијете уписано у први разред основне школе.

"Данас смо, на срећу, имали 10 првачића, за разлику од прошле године када су била само два уписана у први разред", навео је Гаговић.

Начелник Трнова рекао је да је напорима општине у прошлој години запослен одређен број радника у четири мања погона за прераду дрвета и једној фирми која се бави узгојем рибе.

"Имамо планове и јасне циљеве и мислим да ћемо их уз помоћ Владе све остварити", нагласио је Гаговић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.