Sign In

Премијер Вишковић – За потребе изградње студентског дома у Источном Сарајеву обезбијеђено два милиона КМ

Објављено:

​​​​​​Влада Републике Српске одржала је данас 42. редовну сједницу у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да је на данашњој сједници утврђен Закон  о  измјенама  и  допунама  Закона  о  јавно‐приватном  партнерству  у Републици Српској.

„Препознали смо да досадашњи Закон није дао резултате које смо очекивали. Процедуре су компликоване, а чак није било дозвољено да у јавно-приватном партнерству учествују физичка, него само правна лица“, објаснио је предсједник Владе.

Премијер Вишковић истакао је да се Законом о измјенама и допунама олакшавају процедуре и да се уводи дијалог, као нови метод, тако да ће сви заинтересовани моћи на разговору са потенцијалним јавним улагачем изнијети своје понуде.

„Цијенимо да ћемо овим законом омогућити да јавно-приватно партнерство у Републици Српској заживи и да ћемо тако неке од инфраструктурних и других интересантних пројеката за локалне заједнице и Владу моћи лакше и брже реализовати“, рекао је премијер Вишковић и нагласио да је од почетка мандата приоритет дат јачању привредног и економског потенцијала Републике Српске.

Данас је на сједници Владе утврдила и Приједлог стратегије за борбу против сајбер криминалитета у Републици Српској од 2020. до 2024. године, за коју је предсједник Владе рекао да је од изузетног значаја за Републику Српску.

„Овим се рјешава питање дјеце и опасности које вребају преко сајбер простора и друштвених мрежа по наше најмлађе становнике. Стратегијом желимо да уведемо реда и да заштитимо нашу најмлађу популацију“, истакао је предсједник Владе.

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници и Информацију о обезбјеђењу капацитета за потребе Студентског центра у Лукавици, Источно Ново Сарајево.

Премијер Вишковић рекао је да је за потребе изградње студентског дома капацитета 400 кревета у буџету за 2019. годину обезбијеђено два​ милиона КМ.

„Студентски дом ће се, по приједлогу града Источног Сарајева, налазити у центру града. Ту ће се извршити рехабилитација већ постојећег објекта, који ће се прилагодити намјенама студентског центра. Тиме се смањују трошкови за изградњу дома“, објаснио је премијер Републике Српске и додао да на предложеној локацији већ постоји неопходна инфраструктура.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво јуче обишао домове у Источном Сарајеву и упознао Владу да услови у овим студентским домовима нису ни близу оних на Палама и у Бањалуци.

„Обавеза Владе је да и студентима у Источном Сарајеву помогне да што прије, рачунамо до краја идуће године, добију нови студентски дом који ће обезбиједити нормалне услове за студирање“, истакао је предсједник Владе.

Премијер Вишковић рекао je да је на данашњој сједнци донесена и Одлука о утврђивању општег интереса у сврху изградње моста на ријеци Пливи, општина Језеро.

,,То ће омогућити боље повезивање ове локалне заједнице са сусједним општинама и регијом и смањити посљедица потенцијалних поплава“, пoручио је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић је истакао да је разматрана иницијатива у вези са изградњом Научно – технолошког града на локацији између Бањалуке и Лакташа и нагласио да је ријеч о великој инвестицији. 

,,Ријеч је о иницијативи гдје ће бити покренуто питање преговора са Европском инвестиционом банком, УСАИДом и осталим невладиним организацијама те видјети да ли бисмо могли добити грант средства или повољна кредитна средства за реализацију таквог великог пројекта који би, прелиминарно, требало да кошта 200 милиона КМ“, изјавио је премијер Вишковић.

Према његовим ријечима, Научно-технолошки град обухватао би велику површину и то би био први такав град на подручју ове регије.

,,У саставу града би се налазио и научно-технолошки парк, индустријске зоне, научно-истраживачки центри, а све би било повезано са два наша универзитета и привредом", појаснио је премијер Вишковић и додао да би реализација ове идеје значајно помогло развоју савремених технологија у Републици Српској и шире.

Предсједник Владе Вишковић рекао је да је ова локација изабрана због близине аеродрома, ауто-пута, Коридора десет, будућег моста код Градишке, јер за један такав град треба имати и добру повезаност са остатком свијета.

Премијер Вишковић је навео да су данас овластили министра здравља да настави преговаре са Европском банком о завршетку пројекта изградње техничког блока у Клиничком центру Бањалука, за који је банка одобрила кредит од 15,5 милиона евра.

,,То је прва фаза и настављамо реализацију овог пројекта који је одобрен 2016. године", рекао је предсједник Владе Вишковић.

У оквиру протокола предсједника Владе и министара у Влади Републике Српске за данас и сутра предвиђен је низ састанака са представницима локалних самоуправа, јавних предузећа и обилазак привредних субјеката.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.