Sign In

Спољнотрговински промет Републике Српске у 2018. години износио рекордних 9 милијарди КМ

Објављено:

​​​​​​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 7. редовној сједници, Информацију о спољнотрговинском промету Републике Српске за период јануар-децембар 2018. године.

Након сједнице Владе, помоћник министра за трговину Душанка Тегелтија је истакла да су у наведеном периоду показатељи потврдили раст обима спољнотрговинског промета.

„Рекордна покривеност увоза извозом од 71,72%, рекордан извоз од преко 3,5 милијарде КМ, те даљи раст обима спољнотрговинског промета, који је први пут близу 9 милијарди КМ, показатељи су који се издвајају у праћењу спољнотрговинског промета Републике Српске за период јануар-децембар 2018. године", рекла је помоћница министра трговине.

Помоћница Тегелтија је навела да је Република Српска у 2018. години остварила веома позитивне показатеље спољнотрговинске размјене, нарочито када је извоз и покривеност увоза извозом у питању, који су највећи у посматраних 12 година.

Она је истакла да је Република Српска у 2018. години у односу на 2017. годину остварила: повећање спољнотрговинског промета за 7,48%, повећање увоза за 7,39%, повећање извоза за 7,60%, те повећање покривености увоза извозом за 0,14 %.

Према њеним ријечима, укупан спољнотрговински промет Републике Српске у 2018. години износио је 8.957.813 хиљада КМ и за 7,48% је већи него у 2017. години.

Наведено је да Република Српска има највећи обим спољнотрговинске размјене са земљама Европске уније, које у укупном спољнотрговинском промету  учествују са 60,10% и државе CEFTA-е које учествују са 19,07%.

Помоћник министра Душанка Тегелтија је нагласила да оваква праћења представљају важан извор података за економске анализе и пројекције економског развоја и раста, те навела да Министарство трговине и туризма, у складу са својим овлашћењима, проводи активности на промоцији домаћих производа, чиме се позитивно утиче на кретање параметара спољнотрговинске размјене. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.