Sign In

Свечано отворено Свјетско првенство у рафтингу „Бања Лука 2009“

Објављено:

У присуству предсједника Републике Српске Рајка Кузмановића, премијера Милорад Додик и министара у Влади Републике Српске и других званица, синоћ је, у Бањој Луци свечано отворено Свјетско првенство у рафтингу Бања Лука 2009, на комe учествује око 600 такмичара из 55 тимова из 35 земаља свијета.

Свечано отварање почело је дефилеом учесника Првенства и других бањалучких спортиста Улицом олимпијских шампиона до Трга Крајине након чега је одржан културно-забавни програм.

Првенство је на Тргу на Крајине синоћ свечано отворио градоначелник Бање Луке и предсједник Организационог одбора Драгољуб Давидовић.

Поздрављајући учеснике, Давидовић је рекао да ова манифестација има велики значај за Републику Српску и БиХ и да се нада да ће млади спортисти, учесници првенства, пренијети вршњацима у земљама из којих долазе своје утиске о љепотама Врбаса и Таре.

"Ово је првенство са највише учесника у рафтингу, најбоље до сада организовано и вјерујем да ће наши пријатељи о Бањој Луци и љепотама Републике Српске понијети најбоље утиске", рекао је Давидовић.

Министар за породицу, омладину и спорт Републике Српске Проко Драгосављевић рекао је да Бања Лука и Република Српска на овом великом спортском такмичењу нуде тренутке среће и уживања.

"Ово је спорт за храбре и младе, а онима који буду побједили упућујем све честитке, као и свим учесницима ове велике манифестације", рекао је Драгосављевић.

Предсједник Свјетске рафтинг федерације Рафаел Гало изразио је задовољство организацијом Свјетског првенства у рафтинг и захвалио градоначелнику Бање Луке и свим Бањолучанима као добрим домаћинима.

Међу земљама учесницима су Србија, Чешка, Аргентина, Белгија, Бугарска, Словенија, Аустрија, Холандија, Нови Зеланд, Чиле, Аустралија, Хрватска, Црна Гора, Велика Британија, САД, Њемачка, Италија, Данска, Турска...

У наредних седам дана најбољи рафтери свијета са пет континената такмичиће се на ријекама Врбас у Бањој Луци и Тара у Фочи у четири дисциплине: спуст, спринт, слалом и хед ту хед.

Према ријечима организатора, ово је до сада најмасовније учешће екипа у једном првенству у рафтингу. Такмичиће се 33 тима у мушкој и 22 у женској конкуренцији.

У оквиру Свјетског првенства биће одржан и Конгрес Свјетске рафтинг федерације (ИРФ) на коме ће бити главна тема свјетска првенства у Републици Српској и Холандији, која ће 2011. године угостити најбоље рафтере свијета.

Организатор овогодишњег свјетског шампионата је бањалучки Рафтинг клуба "Кањон", а организацију су подржали Влада Републике Српске, Град Бања Лука и Савјет министара БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.