Sign In

Влада Републике Српске усвојила Информацију о јавном позиву за додјелу Дозволе за коришћење радиофреквенцијског спектра за пружање услуге управљања електронском комуникацијском мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији БиХ–мултиплекс Ц

Објављено:

​​​​​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 43. сједници, Информацију о јавном позиву за додјелу Дозволе за коришћење радиофреквенцијског спектра за пружање услуге управљања електронском комуникацијском мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији БиХ–мултиплекс Ц.

Помоћник министра за поштански саобраћај, телекомуникације и европске интеграције Дијана Обрадовић рекла је да је Министарство саобраћаја и веза имало негативно мишљење у вези са доношењем одређених докумената.

„То се односи на усвајање правила 90/2018 и доношење Одлуке о расписивању јавног позива, затим на на политику сектора електронских комуникација, на Одлуку о измјени Одлуке о стратегији. На сва та документа Министарство саобраћаја и веза дало је негативно мишљење зато што предметна документа нису у складу са Законом о комуникацијама, стретегији и одлукама", рекла је Обрадовић.

Помоћник министра Обрадовић апострофирала је захтјев да се ставови и мишљења Владе Републике Српске усвајају, односно прихватају и усаглашавају.

„Ми смо информисали Владу, која је донијела закључке у којима је од Регулаторне агенције за комуникације и Савјета РАК-а тражила да се предметно правило поништи, као и одлука из које је касније изашао и јавни позив", рекла је помоћник министра.

Дијана Обрадовић поставила је питање зашто је проблем да органи на нивоу БиХ уважавају ставове Владе Републике Српске, када заједничке институције на нивоу БиХ доносе одређене одлуке које су од општег друштвеног интереса и значаја и за Републику Српску.

„Не можемо да објаснимо зашто је у овом конкретном случају и регулатор и Савјет РАК-а, а поготово Савјет министара, игнорисао мишљење Министарства саобраћаја и веза, односно Владе Српске, јер стојимо на располагању да о истом разговарамо, договарамо и усаглашавамо", нагласила је Обрадовић.

Она је подсјетила и да је Стратегија о преласку са аналогног на дигитално емитовање такође усвојена без уважавања мишљења Министарства саобраћаја и веза. Истакла је да је Влада донијела закључке кроз које је затражени да се правило о Одлука о расписивању јавног позива ставе ван снаге.

„Савјет РАК-а је одговорио да не постоји оправдана основа за стављање ван снаге, имајући у виду пробијање рокова предвиђеним стратегијом и преузетим међународним обавезама", рекла је Обрадовић и додала да се на роковима не истрајава у процесу дигитализације, који је требало да буде окончан 2015. године.

Помоћник министра саобраћаја и веза Дијана Обрадовић запитала се и зашто се жури са испуњавањем рокова у вези са мултиплексом Ц, када се они нису испоштовали већ четири године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.