Sign In

Влада Републике Српске издваја највећи износ новца за запошљавање у односу на претходне године

Објављено:

​​​​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 26. сједници одржаној у Бањалуци, измјене Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2019. годину, којим је износ за подстицај запошљавања повећан за 14,14 милиона на 30,27 милиона КМ, док ће број лица која ће бити запослена на основу овог програма бити повећан за 1.159 на укупно 6.811.​

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће додатни новац бити усмјерен за лица која су конкурисала за програм запошљавања и самозапошљавања, борачке категорије и приправнике.

"За ове циљне групе било је предвиђено да буде запослено 1.225 лица, а биће запослено 2.384 лица или 1.159 више. Обезбијеђено је додатних 14,14 милиона КМ што са средствима која су била предвиђена првобитним Акционим планом укупно износи 30,27 милиона КМ. То ће бити довољно за запошљавање 6.811 лица", рекао је министар Милуновић.

Он је појаснио да у тај број нису укључена лица која ће бити запослена у оквиру стартап програма, односно млади до 35. године који желе да се баве предузетништвом.

"По ономе што ће бити уложено и кроз стартап програм може се очекивати да ће бити запослено још око 100 лица. У овај број не улазе ни лица за која ће бити извршен поврат пореза и доприноса", рекао је министар рада.

Министар је истакао ово је највећи износ новца који је Влада у посљедњим годинама издвојила за подстицај запошљавања.

"Од 2015. до 2018. године на основу ових акционих планова било је издвојено 50,13 милиона КМ и запослено 12.374 лица, а само ове године издвајамо 30,27 милиона КМ", нагласио је министар Милуновић.

Министар је додао да ће новац веома брзо бити оперативан.

"Чим ова одлука Владе буде објављена у `Службеном гласнику`, већ сљедећег дана ће бити наложено да буду потписани уговори. Инсистираћу да то буде завршено до 15. јула како би средства што прије била на располагању крајњим корисницима", нагласио је Милуновић.

Министар рада је подсјетио да је Влада 28. марта усвојила Акциони план запошљавања којим је било предвиђено издвајање 16,13 милион КМ и запошљавање 4.629 лица.

"У току провођења Акционог плана Влада је прихватила донацију Србије у износу од милион КМ за програм стартап. Осим тога, Завод за запошљавање Републике Српске је имао суфицит од 7,29 милиона КМ који је могао да издвоји за пројекте запошљавања и самозапошљавања који су били предвиђени акционим планом. Уз то смо обезбиједили и средства из зајма Свјетске банке, односно из програма подршке запошљавања у Српској у износу од 4,89 милиона КМ", прецизирао је министар Милуновић.

Према његовим ријечима, послодавци и лица која су конкурисала за програм запошљавања и самозапошљавања исказали веће интересовање због чега је донесена одлука да додатни новац треба бити искориштен у овој години.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић посебно је истакао борачке категорије као једну од циљних група.

"Првобитним Акционим планом било је предвиђено запошљавање 195 дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца. Овом измјеном омогућићемо да сва лица која су испунила услове буду обухваћена овим пројектима, а укупно их је 648, што значи да ће за додатна 453 лица из борачких категорија бити омогућено запошљавање и самозапошљавање", нагласио је министар.

Он је рекао да је први пут ове године наложено Заводу за запошљавање да ступи у контакт са свим демобилисаним борцима који се налазе на бироу, да им предоче Акциони план и виде да ли постоји могућност да се јаве на јавни позив и да обезбиједе средства за запошљавање и самозапошљавање.

"То је наишло на позитиван одјек, а то показује и нашу озбиљну намјеру да се укључимо у запошљавање ових категорија", рекао је министар Милуновић.

Он је појаснио да је првобитним Акционим планом било предвиђено ангажовање 200 приправника, а измјенама је омогућено да буду обухваћена сва предузећа која су се јавила за коришћење ових средстава и која испуњавају услове.

"Сада је обухваћено 770. То је у склопу демографске политике коју водимо. Ово је једна од мјера која ће омогућити да задржимо младе стручњаке", поручио је министар Милуновић.

Према његовим ријечима, измјеном су обухваћене и остале циљне групе, односно лица старија од 40 година, жене жртве ратне тортуре, жене жртве насиља и штићеници домова који су завршили школовање.

"За сва лица из ових категорија која су аплицирала биће обезбијеђена средства", истакао је министар Милуновић.

Он је додао да ће, у складу са оним што је предсједник Владе Радован Вишковић рекао на посљедњој сједници Скупштине Удружења пензионера Републике Српске, јулске пензије бити увећане за два одсто на основу ванредног увећања.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.