Sign In

Влада Републике Српске утврдила приједлоге измјена и допуна три закона из области васпитања и образовања

Објављено:

​Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 72. редовну сједницу на којој је утврдила приједлоге измјена и допуна три закона из области васпитања и образовања.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању прописано је бесплатно похађање предшколских установа за дјецу без родитељског старања и за дјецу са сметњама у развоју. 
Министарка просвјете и културе Наталија Тривић изјавила је да ће новац за бесплатно похађање предшколских установа за дјецу са потешкоћама у развоју и без родитељског старања бити обезбијеђен из републичког буџета, те да је то дио популационих мјера.
,,У неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама гдје не постоје предшколске установе биће омогућено школама за дјецу са сметњама у развоју и установама социјалне заштите да обављају дјелатност предшколског васпитања и образовања у оквиру посебног одјељења или организационе јединице. Желимо да и у тим локалним заједницама омогућимо да дјеца могу да похађају предшколско васпитање и образовање", појаснила је министарка Тривић.
Према њеним ријечима, у закон је уграђен и програм пред полазак у школу који је реализован претходних година у сарадњи са предшколским установама.
,,Понудили смо могућност да се тамо гдје нема предшколских установа овај програм може одвијати у основним школама да бисмо обухватили што више дјеце. Такође, омогућили смо и организовање центара за инклузивно васпитање и образовање", поручила је министарка Тривић.

Измјене у области основног васпитања и обрзовања, према ријечима министарке Тривић, односе се на иновирање наставног плана и програма и иновативни приступ извођењу и организацији наставе као што је предвиђено Акционим планом за реформу образовања.
,,Због тога је било потребно увођење нових законских одредби. Оне се првенствено односе на организовање факултативне наставе како би дјеца у складу са својим интересовањима и склоностима могла да изаберу одређене предмете које желе да похађају у оквиру факултативне наставе", истакла је министарка Тривић.
Она је рекла да је прописано и на који начин ће бити обављан инспекцијски надзор рада запослених у школама, те планирано доношење правилника о стандардима уџбеника за основне и средње школе да би знали како треба да изгледа садржај уџбеника и шта дјеца треба да науче.
Министарка Тривић истакла је да се предложене измјене Закона о средњошколском васпитању и образовању односе на разраду даљих активности у вези са средњим стручним школама и дефинисање да умјетничка школа може бити музичка, балетска и ликовна
,,Прописали смо да практична настава код послодавца обухвата до 25 одсто укупне практичне наставе, а уведен је и термин пројектна настава која се разликује од практичне наставе. Појам умјетничка школа често је био генерализован и није се тачно знало шта подразумијева, а сада смо дефинисали која су то занимања. У складу са тим увели смо нову струку култура и умјетност", нагласила је министарка Тривић додавши да је дата могућност да се упис ученика може обавити и електронским путем.
Министарка Тривић је, говорећи о приједлозима измјена и допуна наведених закона, рекла да је раније планирано да ови приједлози закона буду упућени у Народну скупштину Републике, али с обзиром на паузу у скупштинском засједању због вируса корона, сада ће бити упућени по хитном поступку на разматрање и усвајање.
,,То чинимо првенствено да бисмо створили услове да све што смо планирали Акционим планом за реформу образовања почнемо примјењивати од септембра, а у супротном бисмо изгубили годину дана", појаснила је министарка Тривић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.