Sign In

Влада Републике Српске издваја 2.000.000КМ за интервентни откуп товних јунади у Републици Српској

Објављено:

​​

Влада Републике Српске прихватила је данас, на 44. сједници, одржаној у Бањалуци, Информацију о стању у производњи и пласману јунећег меса у Републици Српској.

Влада ће издвојити 2.000.000КМ за интервентни откуп тржишних вишкова товних јунади у Републици Српској, с циљeм заштите домаћих пољопривредних произвођача.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, рекао је да ће ова мјера бити реализована до краја јануара 2020. године.

„Ова мјера важи само за привредне субјекте и произвођ​аче из Републике Српске. Дакле, привредни субјекти који откупе јунад, закољу или даље тргују са њом према афричким земљама, ће имати одређени подстицај по килограму живе ваге", истакао је ресорни министар и додао да је загарантована цијена према произвођачима 3,9КМ по килограму живе ваге.

Министар Пашалић објаснио је да је производња јунећег меса у Републици Српској у претходне четири године готово удвостручена.

„Тај раст производње јунетине у Републици Српској је био мотивисан добрим трговинским уговорима са Турском, међутим, ове године је тај аранжман изостао. Осим одређених споразума немамо реализацију тог уговора", рекао је министар Пашалић.

Министар пољопривреде нагласио је да се у стајама тренутно налази преко 7.000 јунади, спремних за испоруку, које домаћи произвођачи не могу продати на домаћем тржишту.

„Такође, врло је узнемирујућа чињеница да је БиХ трећа земља у свијету по увозу говедине из Европске уније. Након Хонг Конга и Гане, БиХ је трећа и увозимо око 36.000 тона, док осталих балканских земаља нема ни у првих 15. То је заиста нешто чиме се перспективно морамо озбиљније бавити", истакао је министар.

Министар Пашалић рекао је да је сарадња са министром спољне трговине и еконономских односа БиХ Мирком Шаровићем и министром пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Шемсудином Дедићем била добра.

„Заиста смос е добро разумјели, не могу рећи ниједну лошу ријеч, али осим разговора и закључака, нема реализације ни уговора са Турском, нити мјера који могу произаћи из Закона о спољнотрговинском пословању БиХ, а које се односе на евентуалне баријере или мјере у вези ограничења увоза тих производа из других земаља", нагласио је ​министар Пашалић.

Министар пољопривреде појаснио је да постоји разрађен механизам кроз овај Закон.

„Овај механизам се стидљиво користи. Још нисмо показали потребну одлучност, као неке друге земље у окружењу, да активирамо те мјере и у први план ставимо интересе наших пољопривредних произвођача, а у други план интересе трговаца и пољопривредних произвођача у другим земљама", поручио је министар пољопривреде.

Према његовим ријечима, постоји најава да би могао кренути извоз јунади за Турску.

 „Ако се не деси, ми процјењујемо да бисмо у овом двомјесечном периоду могли полако да смањујемо притисак и тако помогнемо нашим произвођачима", рекао је министар пољопривреде.

Влада Републике Српске, на данашњој сједници, усвојила је и Информацију о заснивању новог производног циклуса у 2019/20. години.

Министар Пашалић рекао је да јесења сјетва тренутно у току, али да постоје одређена кашњења због мањка влаге у земљишту.

„Очекујемо да ће наши пољопривредни произвођачи засијати око 43.000 хектара под пшеницом, а када гледамо остала стрна жита и уљану репицу, укупна засијана површина ће бити око 69.000 хектара", рекао је ресорни министар.

Министар пољопривреде рекао је да је цијена сјемена пшенице у односу на претходну годину већа за 10%, али да су цијене осталих репроматеријала на нивоу прошлогодишњих.

„Просјечни трошкови сјетве једног хектара пшенице ће бити око 1.220КМ, што је за 5% више него прошле године", истакао је министар.

Министар Пашалић закључио је да је до сада засијано 50% земљишта, а да би сјетва, након најављених падавина, у наредних 15 дана требало да буде успјешно окончана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.